Den tidligere direktøren for FNs miljøprogram, som måtte trekke seg derfra på grunn av skyhøye reiseutgifter og et luksusliv på FNs regning, er nå medlem av MDG og tilstede på FNs klimakonferanse (COP28), en konferanse han har deltatt på i nesten alle år siden 2007.

I år har opp mot 100.000 mennesker tatt turen til emiratenes Dubai for å være med på konferansen, skriver Nettavisen.

Solheim mener Kina er ledende i det grønne skifte, men at Vesten ikke har fått det med seg enda.

– Alt dette er fakta. Dette er ikke mitt syn, dette er fakta. Det er bare trist for de i Vesten som ikke har oppdaget det enda, men da kommer det til å komme som et større sjokk. Det kommer til å komme som akkurat det samme sjokket som det var for hesteeierne, sier Solheim, og utdyper:

– Det var ikke noe sluttdato for hestekjøretøyer, men biler vant konkurransen. Det var ikke noe sluttdato for Nokia, men Steve Jobs og andre fant opp noe mer effektivt. På samme måte blir det ikke noe sluttdato for olje- og gass.

Solheim mener Norge ikke klarer å lure noen utenfor landet med sin klimapolitikk.

– I Norge lurer vi bare oss selv. Vi lurer ingen andre. Folks forhold til Norge, er nå nøyaktig slik du beskrev forholdet til emiratene.Det er et land som klamrer seg til oljen, samtidig som det sier, med ord, alle de riktige tingene om klima, sier han.

Skremsels­propaganda på klima­toppmøtet

Den tidligere klimaministeren i Norge mener det må skapes en positiv bevegelse, slik elbilbransjen har klart.

– Det er ikke sånn at elektriske biler er dårligere enn bensinbiler, de er mye bedre. De har bedre akselerasjon, de har mindre lyd og en bedre motor, hevder Solheim, og legger til:

– Det er ikke ett menneske – unnskyld hvis vi kan finne den personen – som har byttet fra bensinbil til elbil, og som ønsker å gå tilbake. Alle syns det er bedre med elektriske biler når du først begynner med det, sier Solheim, som mener Jonas Gahr Støres tur til klimakonferansen bare er et spill for galleriet.

– Vi – inkludert meg selv – har prøvd å skremme folk til å bli klimaaktivister. Men det vi må gjøre er jo å inspirere folk, avslutter Solheim.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.