En talsmann for Røde Kors sier de enda ikke har fått adgang til gislene i Gaza. Det har vært snakk om at Røde Kors skal få besøke gislene, men det kan ikke vært satt særlig makt bak kravet, for Hamas har så langt ikke etterkommet det.

I dag meldte Hams at ett av de yngste gislene, et spedbarn på åtte måneder, Kfir Bibas, hans fire år gamle bror og moren, var blitt drept i et israelsk bombeangrep. Det er ingen måte for utenforstående å sjekke hvorvidt dette stemmer. Hvis Røde Kors hadde fått besøke gislene ville man lettere kunnet kontrollere slike opplysninger. Det har ikke vært noen israelsk bombing siden våpenhvilen trådt i kraft sist fredag. Opplysningene om dødsfallene reiser spørsmålet om det er Hamas som er skyld i dem, men de forsøker å velte skylden over på israelerne.

Røde Kors-talsmannen sier at de bare kan besøke gislene hvis de får lov og det har de ikke fått. Det er merkelig at internasjonale organisasjoner «henstiller» til Israel om å forlenge våpenhvilen, men ikke krever at Hams lar Røde Kors besøke gislene.

Røde Kors fungerer som taxitjeneste for Hamas.

One source told CNN this was unlikely to derail discussions on a further extension. However, the Red Cross has come under criticism from families of the hostages. Rachel Goldberg, whose son, Hersh Goldberg-Polin is being held, has said the organisation is “doing a wonderful job being an Uber service” for the released hostages, but is not providing any medical assistance to those held captive.

CNN quotes Red Cross spokesperson Jason Straziuso saying that it is not directly involved in negotiations, adding:

[We can] only implement measures that both sides tell us they have agreed to. We’ve been insisting since day one in direct conversations with Hamas that they release the hostages, barring that, that we be allowed to visit the hostages, and that the hostages be allowed to communicate with their families.

We are ready to visit the hostages held by Hamas to check on their welfare and deliver medication but can do so only if we have permission. We do not know where the hostages are held and could not and would not force ourselves in to visit, action that could endanger anyone being held.

 

En kilde sa til CNN at dette neppe ville avspore diskusjoner om en ytterligere forlengelse. Røde Kors har imidlertid fått kritikk fra gislenes familier. Rachel Goldberg, hvis sønn, Hersh Goldberg-Polin blir holdt i arrest, har sagt at organisasjonen «gjør en fantastisk jobb som en Uber-tjeneste» for de løslatte gislene, men gir ingen medisinsk hjelp til de som holdes fanget.

CNN siterer Røde Kors-talsperson Jason Straziuso som sier at den ikke er direkte involvert i forhandlinger, og legger til:

[Vi kan] bare gjennomføre tiltak som begge sider forteller oss at de har gått med på. Vi har insistert siden dag én i direkte samtaler med Hamas om at de løslater gislene, hvis ikke, at vi får besøke gislene, og at gislene får lov til å kommunisere med familiene sine.

Vi er klare til å besøke gislene som Hamas holder fanget for å sjekke deres velferd og levere medisiner, men kan bare gjøre det hvis vi har tillatelse. Vi vet ikke hvor gislene tilbakeholdes og kunne og ville ikke tvinge oss til å besøke dem, en handling som kan sette gislene i fare.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.