NTB

Rundt 30.000 liter med soyaolje har natt til tirsdag rent ut i elva ved industriområdet Øra i Fredrikstad.

Oljen har gått ut i elva, og brannvesenet har lagt ut lenser, skriver Øst politidistrikt på X.

– Det skal formentlig være mellom 40.000 og 50.000 liter olje. Oljen har gått ut i Glomma og truer et fuglereservat, sier operasjonsleder Melissa Krag i Øst politidistrikt til NRK.

Ved tretiden opplyser politiet til Fredrikstad Blad at mengden olje er noe lavere enn først antatt, og at det dreier seg om rundt 30.000 liter. To sugebiler er på plass, og flere er underveis.

Interkommunal beredskapsleder Jørn Bustgaard sier til avisen at fokuset i natt er å begrense skadene. Brannvesenet har fått lagt ut en stor lense som er oppbevart permanent i beredskap ved Øra-kanalen.

– Sugebiler skal ta opp så mye av oljen som mulig. Det er et mål å hindre utslippet fra å bli med Glomma videre ut mot Hvaler, sier han.

Bekymringen er at soyaoljen skal nå naturreservatet på Øra, der det er registrert over 250 fuglearter. Matolje som soyaolje er svært farlig for fugler ettersom den fester seg til fjærdrakten og gjør fuglene svært utsatte for dødelige forfrysninger.

Ifølge avisen kommer utslippet fra Denofa-fabrikken på Øra.

Politiet har startet etterforskning av saken. I tillegg til brannvesen og politi er også Kystverket og Industrivernet på stedet. Kommunen er også orientert.

Industri- og havneområdet Øra ligger ved Østerelva, et av Glommas to utløp i Fredrikstad.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.