Da kom dagen som nesten alle de ca. 145 000 innbyggerne i de to kommunene har snakket om siden NFF la ut terminlisten for flere måneder siden.

Det er 13 år siden Fredrikstad og Sarpsborg 08 har barket sammen i vår øverste serie. Går vi tilbake og ser etter de klassiske oppgjørene mellom FFK og SFK, må vi tilbake til 1972.

Det er derfor ikke det minste rart at lørdagens kamp mellom Fredrikstad Fotballklubb og Sarpsborg 08 ble utsolgt på få dager. Det har vært ulike pek mellom supporterne på natterstid i uken og trykket har bygget seg opp for hver dag. Noen sarpinger «pyntet» Plankebærer`n i blå og hvite effekter i ly av natten til onsdag.

Flere bruer og rundkjøringer på riksveiene mellom de to byene, ble «prydet» med bannere som skulle trekke opp den røde og hvite byen. Men det sarpingene ikke viste, var at den «fornærmede» byen var på vakt. Supporterutstyret med farger ingen i Fredrikstad liker, ble effektivt fjernet og satt fyr på, kun minutter etter.

På fredag morgen våknet sarpingene opp til det som måtte være oppunder hundre røde og hvite badeballer i Glengshølen, som er en vik til Glomma, med endestasjon tett ved Sarpsborg stasjon.

På samme stasjon var også en stor FFK-vimpel hengt opp, samt på Borregaard og andre sentrale steder i Sarpsborg. Tidlig på selve kampdagen ble det igjen kastet rundt 25-30 baller i samme farge, ut i Glengshølen.

Det var en natt med stor aktivitet i begge byer, hvor veiskilt ble tildekket med supportereffekter og med brenning av hverandres effekter. Dette ble overskrifter i både Fredrikstad Blad og Sarpsborg Arbeiderblad.

Allerede ved 12-tiden hadde mange Fredrikstad-folk funnet veien til alle byens restauranter og utesteder langs elve-promenaden. Nær sagt ingen kledd i blått og hvitt var og se med sine halvlitere i handen, men det var ikke uventet. De «andre» hadde fått formaninger av supporterlederen i Sarpsborg 08, om at de skulle bruke pengene sine og lade opp til kampen i byen de kom fra, så skulle innleide busser ta de til Fredrikstad så tett opp til kampen som mulig og rett hjem igjen etter siste fløytesignal.

De ankom i et antall av 2500 og okkuperte hele den ene kortsiden på Fredrikstad stadion.

Ble kampen like innholdsrik som døgnene inn mot kamp? Det ble den til gangs og bortelaget med Jo Inge Berget brukte kun fem minutter på og ta ledelsen. Resten av 1. omgang ble dominert av FFK, men flere gode muligheter ble sløset bort.

Sarpingene hadde ett skudd på mål, ingen avslutninger utenfor, men FFK hadde en god del av hver. Det var ikke rettferdig at Sarpsborg gikk til pause med ledelse.

Hjemmelaget brukte like kort tid på utligningen i 2. omgang som bortelaget på 1-0. Det var Sigurd Kvile som satte stadion i ekstase etter 49 minutter.

Etter 73 minutter tok gjestene igjen føringen og igjen var de foran, uten at spill og sjanser skulle tilsi det. Franklin Tebo stod for scoringen.

Skulle det bli et surt hjemmetap for den verste klubben å tape mot?

Det så slik ut, før Henrik Kjelsrud Johansen reddet poenget, i det lagene hadde spilt i 90+1. Hele Fredrikstad stadion, minus de i borteseksjonen, gikk selvsagt helt bananas og hele byen hadde gått helt hengslene, om Mai Traore hadde fått godkjent 3-2 etter 90+5, men han ble fratatt målet av VAR, etter en marginal offside.

Flere dagers oppladning til kampen, med store og små rampestreker mellom supperterne, kulminerte med en skikkelig fight på banen og VAR kom selvsagt igjen i negativt fokus. FFKs Morten Bjørlo fikk en stygg tackling og virket livløs i over ett minutt og VAR har høstet mye kritikk for det flere eksperter mente skulle gitt et rødt kort.

Kampen levde opp til opphausingen og Fredrikstad burde sikret seg seieren.

Det fine hadde vært om disse derbyene ble en årlig greie og ikke med mange tiårs mellomrom. Det er nok begge leirer veldig enige i.