Store interesse­konflikter, gjentatte feilgrep og et ønske om mer makt, har svekket kredibiliteten til Verdens helse­organisasjon. Hvorfor Norge ikke bør støtte en verdens­omspennende pandemi­traktat.

Pandemien som aldri eksisterte

Den 11. juni 2009 erklærte Verdens helse­organisasjon (WHO) svine­influensa (H1N1) som en pandemi. Men Europa hadde en mirakelkur. Kun seks måneder etter at pandemien var erklært, var en svine­influensa­vaksine tilgjengelig. Årsaken til at vaksineringen kunne begynne så raskt var todelt: forhånds­signerte vaksine­kontrakter og en endret pandemi­definisjon måneden før.

Mens WHO tidligere satte som kriterium at et patogen forårsaket høy dødelighet og sykelighet i befolkninger, var det etter mai 2009 nok at det hadde stor geografisk utbredning. Kritiske nordiske røster mente blant annet at definisjons­endringen ville gjøre det lettere å erklære pandemier og derfor utløse store økonomiske gevinster for lege­middel­industrien.

I årene før svine­influensa dukket opp, hadde WHO fram­arbeidet forhånds­signerte «sovende kontrakter» med spesifikke vaksine­produsenter. Disse garanterte europeiske og afrikanske land vaksiner hvis en global pandemi inntraff. Avtaler med Glaxo­Smith­Kline (GSK) og Baxter ble for eksempel signert så tidlig som i 2007. Selv om GSKs vaksine, Pandemrix, var basert på en modell av fugle­influensa (A/H5N1), ble det ikke gjort noen endringer i kontrakten for svine­influensa­pandemien i 2009, og Pandemrix kunne derfor distribueres nesten umiddelbart.

Svineinfluensaen viste seg etterhvert å være en mild infeksjon, og på det tidspunktet WHO erklærte den som en pandemi, var det kun 144 bekreftede dødsfall verden over. Til tross for dette reiste WHO såpass stor alarm at Europa investerte milliarder i vaksiner, hvorav store kvanta forble ubrukt og til slutt måtte dumpes. Norge vaksinerte flest per innbygger, men avbestilte likevel 2,8 millioner av sine doser. Sverige kansellerte 8 av sine 18 millioner vaksinedoser. Tyskland investerte mer enn 500 millioner euro i 50 millioner vaksiner, hvorav mindre enn 7 millioner ble brukt. Frankrike annulerte en ordre på 50 av 94 millioner doser, etter at kun 5 millioner mennesker vaksinerte seg.

I hva som i etterkant ble beskrevet som en «falsk pandemi», fordømte Europa­rådet i juni 2010 WHOs håndtering av krisen. Europa­rådet fant «over­veldende bevis» på at WHO i samarbeid med vaksine­produsenter hadde dramatisert alvorlighets­graden av pandemien og overspilt behovet for masse­vaksinasjons­kampanjer. I en rapport Europa­rådet publiserte, under­streket de «alvorlige mangler» i beslutnings­prosesser rundt utbruddet. Medier som Forbes og Der Spiegel belyste også hva som framstod som åpenbar korrupsjon i WHO.

Spesielt fikk WHO kritikk for at de var uvillige til å offentlig­gjøre navn og interesse­erklæringer fra medlemmer av sin beredskaps­komité og relevante europeiske rådgivende organer som ga sine anbefalinger om pandemien. British Medical Journal (BMJ) publiserte samtidig avsløringer om at mange av medlemmene som var med på å stemme fram pandemi­erklæringen, hadde økonomiske forbindelser til vaksine­produsenter, inkludert GSK.

H1N1-pandemien trigget til slutt 18 milliarder dollar i vaksine­kontrakter, men selv om det økonomiske omfanget av korrupsjonen var mye omtalt, belyste BMJ også andre og mer graverende forhold. Pandemrix-vaksinen forårsaket nemlig alvorlige nevrologiske reaksjoner som Guillain-Barre-syndrom, narkolepsi og katapleksi (plutselig muskelsvinn) i befolkninger over hele Europa og hos minst 1.300 barn. BMJ påviste også at GSK var klar over fare­signalene, men holdt disse skjult. Det mest alarmerende datapunktet i GSKs interne sikkerhets­rapporter var en femdobling av dødsfall blant de som fikk Pandemrix sammenlignet med personer som mottok andre svine­influensa­vaksiner.

Etterhvert utløste rettssaker mot lege­middelp­rodusenten store summer i erstatning. Det var imidlertid skatte­betalere som endte opp med den økonomiske byrden, siden GSK ikke kunne holdes juridisk ansvarlig under kontraktene WHO hadde fram­forhandlet.

Del II

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.