Haas-leder Ismail Haniyeh på vei til et møte med Irans president Ebrahim Raisi i Teheran den 20. juni 2023. Foto: Iranian Presidency Office via AP / NTB.

Hamas-topper som Ismail Haniyeh, Khaled Meshaal og andre har bygget et finans­imperium verdt flere hundre millioner dollar utenlands, viser dokumenter fra israelsk etter­retning som Die Welt har fått eksklusivt innsyn i.

Mens befolkningen i Gaza mangler viktig infrastruktur og er avhengig av internasjonal økonomisk hjelp, har Hamas-ledelsen, som lever i luksus utenfor Gaza, i henhold til disse dokumentene noe den kaller en «hemmelig portefølje» av selskaper og bankkontoer utenlands, skriver den tyske avisen.

Hamas, som har styrt Gazastripen siden 2007, har velfylte bankkontoer på flere hundre millioner dollar, som ledelsen for terrororganisasjonen ikke bruker på sin befolkning, men til å angripe Israel – og på en luksuriøs livsstil utenlands.

Dokumentene Die Welt har sett og vitnesbyrd fra en tidligere høytstående etterretningsoffiser i Israel som etterforsker terrororganisasjoners pengestrømmer, tyder på at Hamas-ledelsens finansimperium er verdt 700 millioner dollar.

Den hemmelige terrorporteføljen omfatter mellom 30 og 40 selskaper som fremfor alt er aktive innen bygge- og eiendomsbransjen. Disse Hamas-kontrollerte selskapene ligger i Tyrkia, Qatar, Algerie, Emiratene og Sudan. «Dette er det gylne sikkerhetsnettet for Hamas-ledelsen og deres familier», sier finansetterforskeren. «Ikke en cent av dette er gått til Gazastripen».

Hamas skal også ha tilgang til flere titalls kontoer i tyrkiske banker. Dit er penger også ommet fra europeiske banker.

Hamas begynte allerede for rundt tjue år siden å investere donasjoner i utenlandske selskaper istedenfor sivil infrastruktur på Gazastripen. «De har helt bevisst satt opp en finansiell sikkerhetsparaply til den dagen Saudi-Arabia, Qatar og Tyrkia stanser sin finansielle støtte til Hamas», sier hvitvaskingseksperten.

Die Welt identifiserer den ansvarlige for Hamas’ finansielle apparat som Zaher Ali Moussa Jabarin, som ifølge den tyske avisen var en av mer enn ett tusen palestinske terrorister som Israel frigav i bytte for den kidnappede israelske soldaten Gilad Shalit i 2011. Jabarin bor i dag i Tyrkia, men reiser regelmessig til Libanon, Qatar og Iran.

Die Welt har undersøkt Hamas’ finansielle disposisjoner journalistisk i flere år, og deres avsløringer har resultert i amerikanske myndigheters svartelisting av flere tyrkiske selskaper.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har lenge vært og er fremdeles en viktig støttespiller for Hamas, ikke minst etter terrorangrepet mot Israel den 7. oktober.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.