Norge har havnet i klinsj med Russland over nedleggelsen av en krans ved Frigjøringsmonumentet i Kirkenes. Den russiske generalkonsulen ville nedlegge en krans på 79-årsdagen for sovjeternes befrielse av byen, men Høyre-ordfører Magnus Mæland skal ha blitt rasende og fjernet kransen.

Norges ambassadør til Russland, Robert Kvile, ble fredag innkalt på teppet i det russiske utenriksdepartementet.

Det er Russlands ambassade i Norge som melder dette i en uttalelse på Facebook.

NTB har bedt Utenriksdepartementet kommentere saken, men har foreløpig ikke fått noen kommentar.

Krangelen oppsto etter at den russiske generalkonsulen, Nikolaj Konygin, trosset oppfordringene om ikke å holde markering ved Frigjøringsmonumentet ved 79-årsjubileet for sovjetisk frigjøring av den norske grensebyen.

Han la også en russisk krans over Sør-Varanger kommunes krans.

Ifølge NRK skal ordfører Magnus Mæland (H) ha blitt rasende over kransestuntet, og valgte å flytte bort den russiske kransen.

– Det er et eksempel på russofobi, mangel på respekt og nedsetting av minnet over frigjøringssoldater. Det ser ut til at ikke bare hukommelse, men også samvittighet er fortapt, skriver Russlands ambassade i Norge i uttalelsen sin.

Russland holder markeringer av frigjøringen fra Nazi-Tyskland høyt i hevd, og det har tradisjonelt vært et kitt mellom Norge og Russland. Befrielsen av Finnmark har vært samlende for forholdet. Nå har altså ordføreren i Kirkenes fjernet den russiske kransen. Å fjerne en krans fra et monument over sovjeternes bedrifter må regnes som en oppsiktsvekkende handling.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.