Antall spedbarn som diagnostiseres med medfødt syfilis øker i alarmerende grad i USA. Spesielt foruroligende er utviklingen i Mississippi hvor antall tilfeller er økt med mer enn tusen prosent.

Flest sorte, men hvite øker mest

En fersk studie fra U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har sett på utskrivningsdata fra sykehus i Mississippi 2016–2022 og funnet at medfødt syfilis (congenital syphilis, CS) har tidoblet seg. Det totale antall spedbarn diagnostisert med sykdommen – som overføres fra gravide mødre til barnet – var 367 i løpet av syv år.

Nyfødte med medfødt syfilis var mere tilbøyelig til å bli født for tidlig og av mødre som brukte illegale rusmidler. De hadde også rundt 1,5 kilo lavere fødselsvekt enn barn uten CS. Spedbarna tilbragte betydelig flere dager på sykehus og behandlingsomkostningene var over fire ganger så høye (56.802 dollar vs. 13.945 dollar) som for barn uten CS.

Lik fordeling mellom kjønnene

Andre funn viste at av de 367 spedbarna som ble innlagt på sykehus med CS-diagnose, var 97,6 prosent nyfødte (under 28 dager gamle), 71,1 prosent var afroamerikanere, 58,0 prosent hadde mødre bosatt utenfor byene, 50,7 prosent var guttebarn og 49,3 prosent jentebarn. 

Selv om de fleste spedbarn med CS var sorte, var den prosentvise økningen i antall tilfeller adskillig høyere blant hvite spedbarn hvor økningen var på ca. 2600 prosent sammenlignet med 1140 prosent generelt.

Alvorlig sykdom

Medfødt syfilis som forårsakes av infeksjon med bakterien Treponema pallidum, er en alvorlig sykdom med risiko både for umiddelbare og langsiktige helsekomplikasjoner som misdannelser, anemi, gulsott etc. i tillegg til senfølger som nevrologiske forstyrrelser. 

Syfilis er også assosiert med alvorlige svangerskapsutfall som spontanabort, prematur fødsel, lav fødselsvekt, dødfødsel og spedbarnsdød.

Nasjonal økning på 30 prosent i 2021

Ifølge data fra CDC økte den nasjonale CS-raten med 30,5 prosent på ett år, fra 59,7/100.000 i 2020 til 77,9/100.000 levendefødte i 2021. 

Studien var et samarbeid mellom Mississippi State Department of Health og Mississippi Hospital Association.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.