Tyske myndigheter har nedlagt forbud mot pro-palestinske demonstrasjoner. Muslimene i den altoverveiende muslimske bydelen Neukölln i Berlin svarer med generalstreik. Det oppfordres til stengte butikker, streik og skolenekt.

I bydelen Neukölln i Berlin holdes flere butikker stengt i helgen for å vise palestinerne solidaritet. Butikkeierne oppfordrer også til generalstreik.

Neukölln er kjent for å være et sted der det bor mennesker med bakgrunn fra mange ulike land, ikke minst er det en bydel med mange muslimer.

I mange butikkvinduer henger det nå lapper med ordet «generalstreik» skrevet på tysk, engelsk og arabisk. Folk blir også bedt om ikke å gå på skole eller arbeid for å vise solidaritet med palestinerne mens krigen mellom Israel og Hamas pågår.

Etter flere kvelder med opptøyer i forbindelse med propalestinske demonstrasjoner var situasjonen roligere fredag kveld. Tyske myndigheter har lagt ned forbud mot propalestinske protester i frykt for antisemittisme. (NTB)

Spørsmålet er hvordan en langvarig krig på Gaza-stripen og kanskje i nord, vil påvirke forholdet mellom muslimer og europeere. Avstanden er stor. Kjente minnesmerker som Brandenburger Tor ble lyssatt i det israelske flaggets farger. Muslimer opplever dette som en provokasjon. De legger heller ikke skjul på sin antisemittisme, noe som øker avstanden til europeerne.

Det kan virke som denne krigen vil kunne få større følger enn tidligere.

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.