Tysklands innenriksminister Nancy Faeser. Foto: Michael Kappeler/dpa via AP

Den tyske regjeringen forbyr den palestinske støttegruppen Samidoun og sier den sprer antijødisk propaganda.

I Tyskland slås det nå ned på propaganda og aktivisme til støtte for terrorgruppen Hamas.

Det er besluttet at selv innenfor rammene av et demokratisk samfunn, aksepteres ikke arbeid for å fremme den type terror, drap og grusomheter man har sett at Hamas står for.

Tyske myndigheter har derfor innført en rekke tiltak for å kvele støtten til Hamas, som allerede står på EUs liste over terrororganisasjoner.

NTB-DPA melder om saken.

Et nettverk ved navn Samidoun anses å inngå i slik aktivisme som støtter terrorisme, og rammes derfor av tiltakene.

– Det internasjonale nettverket Samidoun sprer antiisraelsk og antijødisk propaganda under dekke av å være en solidaritetsorganisasjon for palestinske fanger i en rekke land, sier Tysklands innenriksminister Nancy Faeser.

Forbudet innebærer at alle verdier og ressurser blir inndratt, hjemmesider, og nærvær i sosiale medier vil være lovstridig. Enhver som utøver virksomhet for gruppa, gjør seg skyldig i lovbrudd, heter i en melding fra departementet.

Den tyske sikkerhetstjenesten BfV anslår at det er om lag 450 personer i Tyskland som driver aktivt støttearbeid for Hamas. Grupperinger som er tilknyttet Hamas, har vært forbudt i flere år.

Samidoun omtaler seg som et solidaritetsnettverk for palestinske fanger.

BfV mener at gruppa er fiendtlig innstilt overfor Israel og er knyttet til den palestinske frigjøringsfronten PFLP som oppfordrer til væpnet kamp mot Israel.

Samidouns virksomhet har allerede utløst en storm av misnøye.

Bare timer etter at Hamas 7. oktober startet massedrapene på israelere, delte noen medlemmer av gruppa ut godteri til forbipasserende i en bydel i Berlin for å «feire» angrepet.

Det er åpenbart store gråsoner når det gjelder hvem som støtter Hamas, og graden av slik støtte.

Eksempelvis har store antall personer i en rekke vestlige land, også i Norge, tatt til gatene i demonstrasjoner til støtte for palestinerne. Her er det da gjerne en del banner, paroler og slagord som direkte støtter Hamas og drap på jøder.

For myndighetene er det vanskelig å trekke grensen for hvor et forbud skal gå, uten at det innebærer et uakseptabelt brudd på ytringsfriheten.

Frankrike er blant de land som slår hardest ned på slikt, og har rett og slett forbudt alle propalestinske demonstrasjoner. Se sak under.

Nettopp Frankrike har en spesielt stor arabisktalende befolkning, og man frykter at antisemittisme, jødehat og islamistisk ekstremisme skal vokse seg enda større enn dette allerede er i dag.

Les også: 

Frankrike forbyr propalestinske demonstrasjoner

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.