The Guardians tegner Steve Bell har fått sparken etter at han ble anklaget for antisemittisme i form av en tegning av Israels statsminister Netanyahu som han tegnet etter Hamas’ terrorangrep mot Israel.

Bell, som har jobbet i The Guardian i mer enn fire tiår, sa at avisen hadde nektet å publisere flere av tegningene hans, selv om avisen vil la ham fortsette som ansatt til april 2024, skriver The Telegraph.

Tegningen viser Netanyahu iført boksehansker som forbereder seg på å operere på sin egen overkropp, som er skissert som formen til Gaza-stripen. Bildeteksten lyder: «Beboere i Gaza, kom dere ut nå!»

Tegningen har blitt møtt med omfattende kritikk, med blant annet et konservativt parlamentsmedlem som har stemplet bildet som «dypt støtende».

Men ikke alle er enig i disse anklagene.

Tegningen har blitt tolket av enkelte som en referanse til Shylock, den jødiske pengeutlåneren i Shakespeares skuespill «Kjøpmannen i Venedig», som krever «et pund kjøtt». Men Bell hevder at tegningen er inspirert av en tegning av David Levine fra 1960-tallet som viser USAs daværende president Lyndon B. Johnson med et arr på overkroppen formet som kartet over Vietnam.

Bell sier at han er sjokkert over avgjørelsen, og hevder at avistegnere er i ferd med å miste sin kunstneriske frihet. På sin egen hjemmeside skrev Bell at det er «umulig å tegne om dette emnet for The Guardian nå, uten å bli urettmessig anklaget for antisemittisme».

En talsperson for The Guardian sier avgjørelsen er tatt, takker Bell for over 40 års arbeid for avisen og ønsker ham lykke til videre.

Bell har også tidligere blitt anklaget for antisemittisme i sitt arbeid. En tegning fra 2020 som viser Sir Keir Starmer som holder Jeremy Corbyns hode på en tallerken, ble av noen tolket som en referanse til hodet til døperen Johannes, som ble presentert av Salome, datteren til den jødiske kong Herodes II.

Bell sier at hvordan avisen undersøker tegninger, har endret seg de siste årene, og nå også inkluderer upubliserte tegninger.

– Det blir stadig mer umulig å ivareta friheten du trenger for å være tegner. Jeg har jobbet for denne avisen i 42 år, og denne typen problemer har først dukket opp nylig.

Avslutningsvis sier The Telegraph at Bell ikke hadde noe ønske om å slutte, og ville vært fornøyd med å fortsette å tegne resten av sitt liv.

Den venstrevridde avisen The Guardian ble sent i april anklaget på grunn av en annen tegning, av tegneren Martin Rowson, som mange opplevde som antisemittisk.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.