NTB

To kvinnelige aktivister og medlemmer av deres familier har blitt pågrepet i Afghanistan, ifølge FN. Pågripelsene omtales som «svært foruroligende».

FN-oppdraget UNAMA sier i en uttalelse at aktivistene Neda Parwani og Zholya Paris har vært pågrepet i ti dager, og ber Taliban-regimet om å gi dem tilgang til rettslig og medisinsk hjelp.

– Pågående pågripelser og arrestasjoner av personer på bakgrunn av at de bruker sin rettmessige ytringsfrihet er svært foruroligende og i strid med Afghanistans internasjonale menneskerettsforpliktelser, heter det i uttalelsen.

Den ytterliggående islamistbevegelsen Taliban vendte tilbake til makten i august 2021, og har siden begrenset kvinners rettigheter kraftig.

Tenåringsjenter og kvinner får ikke gå på skoler og universiteter, de er utestengt fra en rekke arbeidsplasser, og de nektes også å bruke blant annet parker og treningsstudioer.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.