Sir Keir Starmer har sagt at Labour vil behandle menneskesmuglere som terrorister hvis han vinner neste valg. Han vil fryse deres eiendeler og legge restriksjoner på deres bevegelse.

Samtidig sier han at planene om å sende asylsøkere til Rwanda og øya Ascension skal kanselleres, skriver The Times. Starmer ønsker et tettere samarbeid med EU, som ønsker et system hvor man ikke stanser ankomsten av migranter, men sørger for at belastningene spres jevnt over hele Europa.

The Labour leader says he will ultimately seek an EU-wide returns agreement for asylum seekers who come to Britain. He says that the “quid pro quo” of any deal, such as accepting quotas of migrants from the EU, would be for future negotiations with Brussels.

Storbritannia betaler allerede milliarder til Frankrike for å begrense antall båtmigranter over kanalen, men effekten virker å utebli totalt. Ingen europeiske politikere virker villige til å ta hånd om migrasjonsproblemet selv, til tross for at Australia har demonstrert hvor enkelt og gjennomførbart det faktisk er å stanse ankomsten av båtmigranter. Det er kun politisk vilje som mangler.

Starmers kommentarer er egentlig den første gangen han seriøst omtaler problemet båtmigranter skaper for Storbritannia, noe som tyder på at han forstår at dette vil bli et viktig tema under neste års parlamentsvalg. Men som vanlig så beskriver Starmer problemene på globalt nivå, som om han vil frita Storbritannia for nasjonalt ansvar.

“The features are the same,” he said. “Very few terrorist operations are within one nation, one border. They are nearly all cross-border. They are highly organised and involve the movement of people and apparatus across borders. There’s usually a lot of finance involved.”

Løsningen er å utvide bruken av politiets rett til å bekjempe alvorlig kriminalitet, som terrorisme og narkosmugling.

 “They’ve been used, these powers, for terrorism, for drug trafficking, but they’ve never been used for serious, organised immigration crime,” he says. “My own view is that they should be used for that.”

Det virker ikke som om Starmer forstår at man enkelt kunne stanse migrantene i kanalen ved hjelp av tre eller fire marinefartøyer som sendte båtene tilbake til den franske kysten, eller ved å opprette gigantiske teltleire bak høye piggtrådgjerder, i stedet for å fylle opp luksushoteller med illegale migranter, som altså rømmer fra Frankrike.

Starmer har troen på et samarbeid med EU, noe som er nokså utrolig.

At the same time he will seek to build on a cross-border approach to the issue during a visit to Europol headquarters in the Hague.

EU har i flere tiår vist en enorm mangel på både vilje og evne til å stanse migrasjon. Refugees Welcome synes å være et slagord i Brussel. Tusenvis av drepte og hundretusener av voldtatte affiserer ikke den politiske ledelsen i EU, som med sine pansrede kjøretøyer og bodyguards aldri selv blir rammet.

Men å sende migranter til Rwanda er «inhumant» ifølge Starmer. Så mye bryr han seg om hva som er humant for britene selv, som er i en økonomisk krise og ser kriminaliteten og volden eksplodere.

Starmer støtter EUs planer om at EU-land som ikke mottar uønskede migranter skal bli bøtelagt. Så mye bryr Starmer seg om nasjonal sevråderett.

Det konservative partiet ønsker tross alt å nekte alle båtmigranter retten til å søke asyl, selv om også toryene i 13 år har vist en ekstrem mangel på gjennomføringsevne. Starmer derimot erklærer slike holdninger som «unsustainable» – ikke bærekraftig – som om migranter er en del av krigen mot klimaendringer. Vel, ordet kan også oversettes til uholdbar, men hvordan mangel på migranter er uholdbart er også vanskelig å forstå.

Rishi Sunak forsøker en «andre Brexit» for å redde toryene

Portugal har vid åpne grenser, men nesten ingen migranter ankommer landet. Årsaken er enkel: I Portugal er migrantene overlatt til seg selv, de får ikke penger hivd etter seg for å gjøre ingenting. Velferdsstat og migrasjon er umulig å kombinere, noe Jeffrey Sachs sa klart og tydelig allerede i 2011.

Den amerikanske økonomen Jeffrey Sachs sa til Dagens Næringsliv (28/1-2011) at han beundrer den nordiske modellen. Men han er redd for at den vil bli sårbar overfor de stadig mer omfattende internasjonale vandringene. Stor innvandring av mennesker fra andre kulturer kan svekke støtten til den nordiske velferdsstaten, fordi den er basert på andre erfaringer og andre holdninger enn de innvandrerne har.

Dette er en av årsakene til at jeg som en av få mennesker i hele Norden ønsker å skrote hele konseptet velferdsstaten.

Starmer avslutter med å si at han aksepterer at migranter må bosettes på båter og flåter etc. Men så vandrer han over i et rent fantasiland, hvor han tror problemene vil forsvinne av seg selv bare Labour vinner valget.

“Ideally we wouldn’t but I accept that we’re likely to inherit a situation where we might have to continue that sort of accommodation until we’re able to get a grip of the mess that has been left to us.”

Bare Labour får tatt grepet, så vil problemene forsvinne, altså. Sosialdemokratiske partier i samtlige europeiske land kan fortelle Starmer en helt annen historie.

Nettopp derfor beveger sosialdemokratiet i Europa seg mot undergangen, men dessverre rakk de å trekke med seg den europeiske befolkningen.

Les også:

Sosial­demokratiets under­gang trekker folket med seg

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.