Den danske regjeringen vil bekjempe gjengkriminalitet med 39 tiltak, blant annet strengere straffer, mer avlytting og flere sivile spanere.

Straffene for både knivangrep og økonomisk kriminalitet skal skjerpes, og politiet skal få større mulighet til å bruke både sivile spanere og telefonavlytting, opplyste regjeringen på en pressekonferanse tirsdag.

I over ti år har ulike danske regjeringer forsøkt å bekjempe gjengkriminalitet med tre ulike pakker og over 80 tiltak.

En fjerde pakke var også på vei før valget i fjor høst, lansert av den daværende regjeringen, men den rakk aldri å bli vedtatt i Folketinget.

Flere av forslagene som ble lagt fram tirsdag, var også en del av den forrige pakken.

Gir innvandringen skylden

Statsminister Mette Frederiksen hevder at det er innvandringspolitikken som er indirekte årsak til gjengkriminaliteten.

Hun peker på unge menn med minoritetsbakgrunn, «spesielt fra noen land», som er «kraftig overrepresentert på feil statistikker».

Hun avviser også kritikk fra forskere, som sier at hardere straffer ikke virker etter hensikten.

– Selvfølgelig har den en betydning når en viss andel av de mest hardkokte kriminelle sitter i fengsel i stedet for å være på gata. Det er sånn sett bare å bruke sunn fornuft, sier Frederiksen, som leder en regjering bestående av Socialdemokratiet, Moderaterne og Venstre.

Bandekrig

Tiltakspakken blir lagt fram samtidig som København har merket konsekvensene av en gjengkrig som pågår mellom motorsykkelgjengen Hells Angels og den forbudte grupperingen Loyal to Familia.

Den 26. august ble en 30-åring skutt og drept i Christiania. Mannen var prøvemedlem i Hells Angels. Tre personer er varetektsfengslet i forbindelse med drapet.

Også justisminister Peter Hummelgaard deltok på pressekonferansen.

– Vi skal ikke ha svenske tilstander i Danmark, sa han.

Finansminister Jakob Ellemann-Jensen pekte også mot Sverige.

– Vi behøver ikke se lengre enn til den andre siden av Öresund for å se hvor ille det kan gå hvis man ikke er beinhard mot gjengkriminaliteten, sa han.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.