Ukrainske spesialstyrker har erobret oljeplattformer i nærheten av Krim holdt av Russland siden 2015 i en «unik operasjon» som kan bidra til forsøkene på å gjenvinne kontrollen over Svartehavet.

Det skal dreie seg om boreriggene som kalles for «Bojko-tårnene». Plattformene har ifølge ukrainsk etterretning vært okkupert siden 2015 av Russland, som året før erobret og okkuperte Krim-halvøya, skriver The Telegraph.

Ukrainsk militær etterretning (GUR) har offentliggjort en film som viser ukrainske spesialstyrker som heiser det ukrainske flagget på strukturene.

Kreml har brukt disse riggene for å opprettholde militær kontroll over havområdet utenfor Ukrainas sørkyst siden begynnelsen av fullskala invasjonen i februar 2022, sa GUR i innlegget på sosiale medier.

Dette er et av flere angrep i retning Krim utført av ukrainske spesialstyrker.

The recapture is the latest attack in or around Crimea by Ukrainian special forces or fleets of drone boats.

Spesialstyrkene inntok oljeriggende fra små gummibåter. Videoen viser også at det blir avfyrt skudd mot et russisk Su-30 jagerfly, som ifølge GUR skal ha blitt skadet og tvunget til retrett. Britiske militære tjenestemenn avslørte et sammenstøt mellom ukrainske styrker i en båt og et russisk jagerfly i midten av august, men det er fortsatt uklart om det er det samme som GUR refererer til i denne saken.
.

Det skal ifølge GUR ha stor strategisk betydning for Ukraina å innta kontroll over disse plattformene, og håpet til GUR er at dette gir de ukrainske styrkene bedre kontroll over Svartehavet, og samtidig øker muligheten for å gjenvinne Krim.

Spesialstyrker fra Ukraina hevder også at de allerede har gjennomført flere angrep mot landområder i Krim, spesielt mot luftforsvarssystemer.

Som alltid i denne krigen er det vanskelig å bekrefte nyheten.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.