NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fyrte løs mot Rødt-leder Marie Sneve Martinussen under en duell om vindkraft i partilederdebatten fredag kveld.

– Skal vi ha en klimapolitikk, så må vi telle tonn, og skal vi telle tonn, så må vi erstatte det som er fossilt og gir utslipp med fornybar energi. Med ditt opplegg blir det ingenting å erstatte med, og da blir du fossil, sa Støre til Rødt-lederen.

Den ferske Rødt-lederen åpnet duellen med å gå imot vindkraft på land og elektrifisering av sokkelen.

– Norge har i hundre år bygd opp landet på ren og billig vannkraft. Vi må prioritere den kraften og gå imot prosjekter som elektrifisering av sokkelen, som vi mener bare flytter klimagassutslipp istedenfor å kutte dem, sa hun.

Støre svarte med å argumentere med at Norge kan skape mer kraft og arbeid med vindkraft.

– Det er ikke lurt å stå stille, Marie. Dere vil ikke bruke mer vannkraft, men bruke den smartere, men det kommer ikke til å bli nok. Dere kommer til å måtte si nei til industri, industrien må legge ned, og det er dårlig politikk for arbeidsfolk, svarte statsministeren.

Martinussen svarte med å trekke fram torsken og argumenterte med at havvindprosjekter kan skape trøbbel for torskenæringen.

– Det er torsken som har bygd landet vårt. Hensynet til den næringen er faktisk så viktig at vi bør være føre var når det gjelder å sette trykkluftbor i fødestua til fiskeriene, slik som noen av de vindprosjektene gjør, sa hun.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.