Jakob Ingebrigtsen knuste både konkurrentene og Hicham El Guerroujs verdensrekord da han løp inn til 4.43,13 på 2000 meter i Brussel.

Den norske løperstjernen hadde varslet at han ville sette verdensrekord i Diamond League-stevnet i Belgias hovedstad, og han holdt ord.

– Klart det er gøy. Jeg fikk kanskje ikke oppladningen jeg håpet på, men jeg visste at hvis jeg var opp mot normalen så skulle dette være en rekord å ha sjanse på. Jeg fikk veldig god hjelp av tre harer som gikk litt lenger enn forventet. Med nytt banedekke, bra stemning og mange solgte billetter så ble det et bra løp, sa Ingebrigtsen til NRK.

Harene Mounir Akbache, Boaz Kiprugut og Cornelius Tuwei satte den nødvendige farten. De siste 300 meterne løp nordmannen helt alene i front, og han hadde ingen problemer med å slette den 24 år gamle verdensrekorden.

El Guerrouj løp inn til 4.44,79 i Berlin 7. september 1999. Rekorden ble altså barbert med ett sekund og 66 hundredeler, og det selv om Ingebrigtsen kom fra sykdommen som plaget ham i VM.

Utpakket

– Jeg ble ganske kjapt frisk, men når du pusher deg selv uten å være 100 prosent så setter det seg litt dypere i muskulaturen. Jeg har vært litt «pakket» i beina, men er blitt litt mer utpakket for hver dag, sa han til NRK.

– Siden VM har jeg prøvd å gjøre så lite som mulig, men samtidig stimulere det nødvendige. Jeg har kjørt tre baneøkter, men jeg kastet inn håndkleet på øktene hvor jeg følte at nå er det nok, i stedet for å pushe gjennom og gunne på. Jeg har vært litt mer reservert i treningen for å la kroppen hente seg litt mer inn.

Ingebrigtsen hadde før fredagens løp personlig rekord på 4.50,01.

Rundetidene på vei mot rekorden var 56,67, 56,77, 57,35, 57,33 og 55,00.

Reynold Kipkorir Cheruiyot fra Kenya ble nummer to på distansen med 4.48,14. Narve Gilje Nordås ble nummer seks med 4.50,64.

– Jeg håpet på pallen, men det svarte ikke så bra som jeg håpet, sa Nordås til NRK og kalte rekorden til Ingebrigtsen «imponerende».

Pallplass
Bak Ingebrigtsen sto Håvard Bentdal Ingvaldsen for den nest beste norske prestasjonen i stevnet med 3.-plass på 400 meter. Han løp inn til 45,07 og ble slått bare av Rusheen McDonald (44,84) og Alexander Ogando (44,93).

Karoline Bjerkeli Grøvdal ble nummer sju på 5000 meter med 14.47,84. Hun var vel 20 sekunder bak den kenyanske vinneren Lilian Kasait Rengeruk.

– Jeg er fornøyd med avslutningen og for så vidt totalen. Det gikk for fort i teten, men jeg er fornøyd med at jeg klarte å plukken en del plasser mot slutten, sa hun til NRK.

Sondre Guttormsen ble nummer åtte i stav med 5,72. Han rev en gang på 5,82 og brukte de to siste forsøkene på 5,87, uten å lykkes.

Magnus Tuv Myhre brøt 10.000-meteren før den var halvløpt. Han fikk problemer i varmen og ga seg.

– Det ble for hard åpning og for varmt, rett og slett, sa Myhre til NRK.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.