Lærere i Sør-Korea opplever et stadig sterkere press fra elever og foreldre. Flere får mentale problemer og noen har sågar tatt sitt eget liv.

Kjernen av problemet ligger i barnevernsloven som ble vedtatt i 2014, som bredt fastsetter at «å skade et barns helse eller velferd, eller begå fysisk, psykisk eller seksuell vold, eller andre grusomme handlinger» utgjør barneovergrep.

Lærere som er anklaget for barneovergrep, blir automatisk suspendert, og straffes etter loven.

Lærere sier at dette totalt har ødelagt deres interaksjoner både med elever og foreldre, da lærerne ikke lenger kan foreta disiplinærtiltak, selv om situasjonen tilsier det, siden straff oppfattes som en krenkelse av elevenes fysiske integritet og menneskelige verdighet.

Det har vært flere rapporter om lærere som har blitt angrepet av elever, da de ikke kan ta igjen eller forsvare seg selv.

I juli slo og sparket en tredjeklassing på en barneskole i Busan en kvinnelig lærer i ansiktet og kroppen. Eleven ble stoppet først etter at andre lærere grep inn.

Læreren hadde bruddskader og ble innlagt på sykehus i tre uker.

I et annet eksempel beskriver en lærer som er spesialist på barn med spesielle behov, en elev som ofte angrep henne ved å gripe tak i håret hennes og slå hodet hennes mot pulten.

Eleven ville også slå henne i ansiktet, noe som førte til at brillene hennes ble ødelagt.

Da hun klaget til foreldrene, kjeftet de på henne for å bruke briller i stedet for kontaktlinser, mens en annen forelder sa til henne:

– Du tjener penger på grunn av barna, så gjør det riktig.

Strøk til eksamen, knivstakk lærere

Men fokuset ble for alvor rettet mot krisen innen mental helse blant sørkoreanske lærere etter dødsfallet til en 23 år gammel lærer som tok sitt eget liv på Seoi barneskole i Gangnam den 18. juli i år.

Det ble rapportert at hun hadde lidd av måneder med mobbing og press fra foreldrene til en elev.

I løpet av de siste dagene har det blitt rapportert om to andre lærer som har begått selvmord andre steder i Sør-Korea, der begge ofrene etterlot brev der de viste til sin manglende evne til å håndtere arbeidspress og overdrevne klager fra foreldre.

Ifølge regjeringsdata i Sør-Korea, så tok omtrent 100 offentlige skolelærere sitt eget liv mellom 2018 og 2023, hvorav 11 dødsfall skjedde i første halvdel av 2023.

– Det er en alvorlig situasjon våre skoler står overfor, sa psykiater Kim Hyun-soo i sin tale til de 20 000 deltakerne på Nasjonalforsamlingen mandag ettermiddag, der lærere og støttespillere holdt en minneseremoni for å markere den 49. dagen siden den unge lærerens bortgang.

Regjeringen i Sør-Korea har nå kunngjort at de vil jobbe for et lovforslag for å endre barneverns- og overgrepslovene, slik at også ondsinnede klager og vold mot lærere skal bli strafferettslig forfulgt.
Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.