Kypros: Fredag kveld arresterte politiet tyve personer efter at en demonstrasjon mot innvandring i Limassol utviklet seg voldelig og folkemengden vandaliserte eiendom. Hendelsen har fått mye internasjonal oppmerksomhet, men det har vært liten interesse for hva som utløste protestene i Kypros’ nest største by.

IS-lignende video

En 18 år gammel soldat fra nasjonalgarden som gikk tur i landsbyen Chloraka vest på øya, ble i forrige uke bortført av et titalls syrere bevæpnet med kniver. 

De laget en IS-lignende video av begivenheten og lastet den opp på sosiale medier. Videoen ble raskt slettet, men politiet fikk nyss om den.

Videoen viser et titalls syrere bevæpnet med kniver som kidnapper og truer tenåringen inntil han trygler om nåde. De tar ham med til en avsidesliggende strand hvor de svinger med kniver, slår ham gjentagne ganger og truer med å drepe ham.

Hendelsen vakte forargelse i hele landet. Det ble protestert i Chloraka og det spredte seg til Limassol.

En gang en fredelig landsby

Parallelt med dette ble en 47 år gammel syrisk mann arrestert for en rekke hendelser i Chloraka. Han sitter i varetekt for å ha truet seg inn i lokalbefolkningens hjem, angrepet en politibetjent, for å ha båret kniv, for offentlige fornærmelser og for å ha kjørt bil i narkotikapåvirket tilstand. Han er også tiltalt for å ha spredt falske nyheter, for tyveri, underslag og oppfordring til vold.

Befolkningen i Chloraka har kjempet for den en gang så fredelige landsbyen hvor kriminaliteten har skutt i været parallelt med tilstrømningen av illegale migranter. Situasjonen kulminerte i en massiv protest 27. august som utviklet seg til vold mot migrantene.

Kjemper for av-ghettoisering

Demonstrantene ropte slagord om å fjerne alle «som oppholder seg ulovlig på republikkens territorium» og krevde «av-ghettoisering av Chloraka».

Idag sendte «organiserte beboere av Chloraka» ut en erklæring hvor de gir uttrykk for sin misnøye med «falsk informasjon på internett og alvorlige beskyldninger mot innbyggerne i Chloraka».

«Organiserte beboere av Chloraka» mener den falske informasjonen har som mål å «skape sinne» ved å fremstille dem som «ekstreme nasjonalister og fordreie sannheten slik at den passer deres egen agenda».

Almindelige borgere som har fått nok

Innbyggerne i Chlorakas som deltok i protesten «hadde ulik politisk bakgrunn og tilhørte ulike aldersgrupper», de «støttet aldri nazister, planla ingen angrep, rettet seg ikke mot det syriske samfunnet og merket ikke hus med spraymaling – eller annet av det usanne som blir sagt».

– Disse hendelsene begynte med provokasjoner fra syrere. Det som antente konflikten ble bevidnet av journalister på film. Bråkmakere, hovedsakelig syriske innvandrere, kom med kontinuerlige provokasjoner.

Erklæringen tar også for seg den anholdte 47-åringens og 300 av hans støttespilleres «provoserende oppførsel» som skaper kaos i Pafos, «kidnappingen av nasjonalgardisten, gjentagne angrep på politiet, strømtyverier og marsjer med islamske slagord». «Organiserte beboere av Chloraka» «fordømmer vold, uansett kilde».

Rennes ned av migranter

De siste data viser at Kypros har det høyeste antall førstegangsasylsøknader i forhold til innbyggertallet i EUs 27 medlemsland. Migranter og flyktninger utgjør anslagsvis seks prosent av landets befolkning.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.