Vidar Haugen er Bønnelistas andrekandidat i Hamar bispedømme, og et aktivt medlem av organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (Sian).

Da Sian tidligere i år brant Koranen utenfor Stortinget, sto Haugen bak kamera, skriver Avisa Østlendingen.

Haugen sier at hans engasjementet i Sian er klarert med Bønnelistas sentralledelse. Men overfor Vårt Land bestrider Bønnelistas leder Jo Hedberg denne påstanden.

Hedberg sier at nyheten er sterkt beklagelig, og at Bønnelista tar sterkt avstand fra koranbrenning og Sian sine meninger og metoder.

Vidar Haugen stiller seg uforstående til dette.

– Ledelsen i Bønnelista, inkludert Hedberg er veldig klar over at jeg har vært medlem av Sian i mange år. Jeg var også medlem av Sian for fire år siden da jeg også stod på Bønnelistas liste. Jeg har vært helt åpen om dette medlemskapet og mitt aktive engasjement i Sian. Det burde ikke komme som en overraskelse på noen, sier han.

Haugen sier han ikke har fått noe signal om at hans aktivitet eller medlemskap er i strid med å representere Bønnelista.

– Tvert imot har jeg fått positive tilbakemeldinger fra flere andre i Bønnelista. Enkelte har sagt at de har lurt på å melde seg inn i Sian, men at de har vært redd for at det skal bringe negativ oppmerksomhet. Sånn sett har det undret meg at ingen tok tak i dette da listene ble offentliggjort. De som følger meg på Facebook har sett at jeg har vært aktiv i Sian.

Oppfordrer til kansellering

Siden Bønnelista ikke har mulighet til å stryke Haugen fra sine lister oppfordrer Hedberg nå sine egne velgere i Hamar til å kumulere de andre toppkandidatene, for å sikre at Haugen ikke blir valgt inn i bispedømmerådet.

– Vi fikk også inntrykk av at han var imot brenning av Koranen, som var en forutsetning for at han ble nominert. Det viser seg jo nå å ikke være riktig, hvilket er svært beklagelig, sier Hedberg.

STL: Sian fremprovoserer voldelig reaksjon fra muslimer og bør kanselleres

Haugen mener Hedberg oppfører seg uriktig ved å oppfordre velgere til å stemme på andre enn ham selv.

– Da han skjønte at dette kom til å komme opp i media, fikk jeg en tekstmelding hvor han ba meg om å ikke fronte medlemskapet mitt i media. Da svarte jeg at jeg selvfølgelig vil fronte det. Etter dette har jeg ikke hørt noe fra ham, sier Haugen.

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum er rystet over opplysningene som framkommer av artikkelen:

«Samarbeid med SIAN har ingen plass i Den norske kirke», skriver hun.

Raaum skriver videre at «slike synspunkter og handlinger er uforenelig med engasjement i Den norske kirke», og at hun legger til grunn at Bønnelista ikke vil assosieres med Sian.

– Sian står for noen holdninger som ikke er forenelig med å ha en aktiv rolle i DNK, sier Raaum til Vårt Land, og legger til:

– Dette trenger jeg vel egentlig ikke å utdype. Jeg bare tenker at dette burde være helt klart, og det regner jeg med at også Bønnelista vil si.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.