Det konservative og nasjonale politiske partiet Sannfinnene i Finland blir ikke uventet utsatt for en heksejakt av venstresiden.

Flere i Finland mener nemlig at ministre fra Sannfinnene har skrevet rasistiske ting på sosiale medier, og det for mange år siden.

De trekker blant annet frem økonomiministeren Wille Rydman, som i en privat melding til en tidligere kjæreste skal ha kalt folk fra Midtøsten for «ørkenaper», skriver Dagens Nyheter.

I en telefonmelding fra 2016 skriver kjæresten at hvis hun noen gang får barn, vil hun gi barnet et hebraisk navn. Rydmans svar lyder:

«Vi nazister liker egentlig ikke den slags jødiske ting.»

Det skrives ingenting om hvorvidt Rydman mente dette sarkastisk.

– Den virkelige skandalen er at Helsingin Sanomat fungerer som en plattform for dem som vil angripe meg. En annen skandale er at årelange meldinger sendt mellom to personer blir gjort til gjenstand for en nyhetsartikkel, skriver Rydman på Twitter, nå kjent som X.

Lederen for det finske partiet og Finlands finansminister Riikka Purra opplever at ting hun skrev i en blogg for 15 år siden, nå blir trukket frem.

I en kommentar spurte hun blant annet om noen var på vei ut for å «spytte på tiggere» og «banke opp» svarte barn.

Purra har beklaget innleggene, som hun sier var preget av mørk humor og sarkasme.

Innenriksminister Mari Rantanen skrev i sin presentasjon av kandidater til vårens valg: «Vi må ikke være så blåøyde at vi ikke lenger er blåøyde.» Det ble da tolket av mange som en hentydning til teorien om en utbytting av folk, og Rantanen måtte slette ordlyden fra sin nettside.

Finsk høyreleder beklager tidligere rasistiske kommentarer

Statsminister Petteri Orpo (Samlingspartiet) vil imidlertid ikke peke ut det finske partiet som et fremmedfiendtlig parti, og virker fast bestemt på at regjeringssamarbeidet skal fortsette.

Det liker ikke professor Anu Koivunen, medieforsker ved Universitetet i Turku.

– Mens Sverigedemokraterna har polert fasaden for å skape avstand til sine fascistiske røtter, har det motsatte skjedd blant Sannfinnene. I begynnelsen hadde partiet direkte sosialdemokratiske elementer. Men da finnene ble splittet i 2017, tok ytre høyre fløy over. Og det er de politikerne som nå sitter i regjering, sier hun.

«Vi er fast overbevist om at jo raskere Svenska Folkepartiet forlater det ustabile regjeringsskipet, jo bedre kan partiet med troverdighet fungere som et ekte liberalt og internasjonalt orientert menneskerettighetsparti, og jo mer vind i seilene vil det også gi blant liberalt og humant tenkende finske velgere.»

Det skrev en rekke tunge profiler i det liberale, borgerlige Svenska Folkpartiet (SFP) i et brev til redaktøren i Hufvudstadsbladet onsdag i forrige uke.

Blant profilene er nasdjonalforsamlingsrepresentant Eva Biaudet, som selv deltok i forhandlingene da Svenska Folkpartiet dannet regjering med Samlingspartiet, Kristdemokraterna og Finnene i juni.

Medieforsker Anu Koivunen tør ikke spå hvordan høsten vil se ut for regjeringen. I teorien er det mulig at opposisjonen vil felle hele regjeringen, dersom mange nok enkeltpolitikere fra Svenska Folkpartiet stemmer mot sin egen regjering.

– Det kommer an på hvor viktig det er for høyresiden at regjeringen holder sammen. Mange er fornøyd med det nye regjeringsprogrammet og den økonomiske politikken og ønsker nok å presse det igjennom. Petteri Orpos arbeidsgruppe har lovet at det skal sendes inn et brev om rasisme i september, så får vi se hvordan det blir mottatt, sier Koivunen.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.