Det konservative Samlingspartiets leder Petteri Orpo erklærer seier i valget i Finland etter at prognoser gir partiet flest stemmer.

– Vi fikk det største mandatet. Vi kommer til å forhandle fram en ny koalisjonsregjering, sier Samlingspartiets leder Petteri Orpo sent søndag kveld. (NTB)

Yles prognose i skrivende stund, etter at over 93 prosent av stemmene er telt opp, er i tråd med det Orpo sier.

Samlingspartiet: 20,6 prosents oppslutning. Sannfinnene:  20,1 prosent. Marins sosialdemokratiske parti SDP: 19,9 prosent.

Mandatfordelingen blir da slik: 48 til Samlingspartiet, 46 til Sannfinnene og 43 til SDP. Den finske riksdagen har 200 plasser.

I Finland er det tradisjon at lederen av det partiet som får størst andel av stemmene, får i oppdrag å danne regjering først. Derfor må nå Orpo strekke ut hender i de retningene han ønsker. Han har tidligere uttrykt skepsis for å samarbeide med det høyreorienterte partiet Sannfinnene.

Men samtidig er hans parti sterkt kritisk til hvordan Marins regjering har styrt finsk økonomi. Dessuten mislikte presidenten sterkt at Marin uten å snakke med sine partnere gikk ut og antydet at Finland kunne donere sine gamle F-18 Hornets jagerfly til Ukraina.

Orpo må velge om han vil samarbeide med Sannfinnene eller Marins parti SPD. Marin har stengt døra for samarbeid med Sannfinnene og dets leder Riikka Purra.

Etterspillet kan bli like spennende som valget. NB: Det er fortsatt stemmer som ikke er telt opp.

Oppdatering:

Sanna Marin erkjennerer nederlag i det finske valget.

SPD-lederen takker samtidig sine partifeller og alle som har jobbet med det finske valget. Hun gratulerer Samlingspartiet og Sannfinnene som «valgvinnere».

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.