Mange finner reagerer på høy innvandring og stor gjeld. Det tjener det konservative partiet Sannfinnene på.

Viljami er på vei til stemmelokalet siste dag av forhåndsstemmingen i det finske riksdagsvalget.

Den finske 21-åringen vil ikke oppgi det fulle navnet sitt.

– Jeg er ikke rasist fordi jeg velger dem, sier han uoppfordret og kaster et blikk på brosjyren han har fått av Sannfinnene.

– Jeg er bekymret for Finlands økonomi. Vi har for mye lån fra banker i Europa, og vi kan ikke betale dem tilbake. Samtidig har vi høye skatter, synes jeg, sier Viljami til Klassekampen.

Pandemien, opprustning av forsvaret etter Russlands invasjon av Ukraina og tiltak for å bøte på energikrisa har bidratt til at den finske statsgjelda nå er oppe i 144 milliarder euro.

Høyreopposisjonen, med det liberalkonservative Samlingspartiet og Sannfinnene i spissen, anklager den sittende sentrum-venstreregjeringen for uansvarlig sløseri.

– Statsminister Sanna Marins politikk er å løse alle problemene med gjeld og å øke skattene, sa Samlingsparti-leder Petteri Orpo til Reuters denne uken.

Høyrebølge skyller over Finland – Sanna Marin sitter utrygt

At poengene hans vinner gjengklang hos mange, er synlig på målingene. Sannfinnene ligger torsdag over Sanna Marins sosialdemokratiske parti SDP, med 19,5 prosent mot SDPs 18,7 prosent. Samlingspartiet leder målingene med 19,8 prosent.

Sannfinnenes leder Riikka Purra treffer finnene med sitt budskap om å få kontroll på gjelden ved å kutte i unødvendig store utgifter som innvandring og klimapolitikk.

– Hvorfor mener dere at Finland må reddes? spør Klassekampen.

– Det er ikke et raskt svar på det spørsmålet, for det er mye som trenger reform og endring. Hvis jeg skal nevne én grunn, så er det den offentlige økonomien, som ligger veldig dårlig an, sier hun og legger til:

– Vi foreslår kutt i objekter som ikke er relevante for finske borgeres sikkerhet og velferd. Innvandring, utviklingsbistand og overambisiøs klima- og energipolitikk, for eksempel.

Statsminister Sanna Marin mener imidlertid på sin side at høyresiden forsøker å kapre valget ved å skremme finnene med den høye statsgjelden.

Hun får støtte fra Vänsterförbundets partileder Li Andersson.

– Målet deres i denne valgkampen har vært å få alle til å snakke om statsgjelda. Problemet er bare at det ikke finnes belegg for å si at deres oppskrift vil føre til mindre gjeld, sier Andersson.


Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.