Det konservative Samlingspartiet er fortsatt det største i Finland, men Sannfinnene har mest grunn til å være fornøyd med resultatet av søndagens kommunevalg.

En oversikt fra Svenska YLE viser at de høyrepopulistiske Sannfinnene har 14,6 prosent oppslutning når 98 prosent av stemmene er talt opp. Det er en framgang på 5,7 prosentpoeng etter et svært dårlig kommunevalg i 2017.

Valget har ikke vært noen suksess for statsminister Sanna Marins sosialdemokrater (SDP), som faller med 1,6 prosentpoeng. De er likevel landets nest største parti på kommunenivå, og de største taperne er koalisjonspartnerne i Centern og De grønne, som har falt med 2,5 og 2 prosentpoeng.

Valget ble utsatt fra april på grunn av koronapandemien, og den har også preget valgkampen. I tillegg har det vært strid i Marins fempartikoalisjon, samt en skandale rundt statsministeren selv i forbindelse med at hun og familie har fått frokost på skattebetalernes regning.

Da valglokalene hadde stengt og valgdagsmålingen hadde kommet inn, uttalte Marin at hun var skuffet, ifølge Svenska YLE.

Hun mener frokostsaken kan ha hatt en del å si, men sier også at det kan være en viss regjeringstrøtthet i resultatet. Marin ble selv gjenvalgt til bystyret i hjembyen Tammerfors.

Samlingspartiet ligger an til å beholde ordførerpostene i både Helsingfors og Åbo. Juhana Vartiainen blir neste ordfører i den finske hovedstaden.

Trolig blir Samlingspartiets kandidat ordfører også i Tammerfors, men resultatet er så jevnt at det må kontrollregnes.

Kjøp Peder Jensens bok her!

Kjøp Klanen her!