John Clauser. Stillbilde: Quantum Information Research Support Center / YouTube.

Verden er full av pseudo­vitenskap, dårlig vitenskap, viten­skapelig feil­informasjon og des­informasjon, og en av de verste kildene til farlig feil­informasjon er FNs klima­panel (IPCC), sier nobel­pris­vinneren i fysikk for 2022, John F. Clauser.

Kraftsalven fra den amerikanske fysikeren kom under åpningen av konferansen Quantum Korea 2023 i Seoul den 26. juni, der han holdt en tale til inspirasjon for unge koreanske vitenskapsfolk.

Clauser er selv kvantefysiker og fikk nobelprisen for banebrytende arbeid om såkalt kvantesammenfiltring, der han i praksis avgjorde en vitenskapelig debatt mellom Albert Einstein og Niels Bohr, noe han forteller mer detaljert om i et intervju med den engelskspråklige sørkoreanske avisen Korea JoongAng Daily.

Til konferansen i Seoul fortalte Clauser først at han har vært eksperimentell fysiker i hele sin karriere, og la til at virkelige sannheter bare kan finnes ved å observere naturfenomener. I laboratoriet kan jeg stille veloverveide, matematisk baserte spørsmål og observere universelle sannheter ved hjelp av nøyaktige målinger av naturlige fenomener, sa den amerikanske fysikeren.

Med det viste han en liten brodd mot vitenskapelig baserte modeller, som klimamodeller er et eksempel på:

God vitenskap er alltid basert på gode eksperimenter. Gode observasjoner står alltid over rent spekulative teorier.

Pseudovitenskapen gir også opphav til noe jeg vil kalle teknolureri, fortsatte Clauser, og definerte fenomenet som «anvendelse av vitenskapelig desinformasjon av opportunistiske grunner». Ikke bare forretningsfolk og politikere deltar i dette, men også politisk utnevnte forskningssjefer, hevdet Clauser.

De unge koreanske vitenskapsfolkene ble deretter oppfordret til å «observere naturen direkte for å oppdage virkelige sannheter» og selv bli vitenskapelige faktasjekkere.

Det største problemet er ofte å avgjøre hva som er sant og usant, fastslo Clauser, som mente at verden er full av oppfatninger om sannhet som ofte skiller seg betydelig fra virkelig sannhet, og det kompliseres av at markedsføring, spinn og propaganda kan få oppfatningen om sannhet til å fremstå som den virkelige sannheten.

Oppfatningen av sannheten er også tilpasningsdyktig. Du kan forandre sannheten for å få solgt noe. ChatGPT er spesielt flink til dette. Den kan kopiere mye menneskeskapt pseudovitenskap og etterligne den. Den kan lyve og svindle enda bedre enn mennesker.

Ofte kan hverken datamaskiner eller mennesker skille sannhet fra fiksjon, eller vitenskap fra science fiction eller pseudovitenskap, og selv vitenskapelige miljøer kan av og til bli lurt av pseudovitenskap, men den virkelige sannheten er ikke tilpasningsdyktig, fortsatte Clauser.

Jeg er ikke alene om å observere den farlige spredningen av pseudovitenskap, sa Clauser, innen han rettet sin voldsomme anklage mot FNs klimapanel:

IPCC er en av de verste kildene til farlig feilinformasjon.

Fjorårets nobelprisvinner i fysikk mener at

den vitenskapelige prosessen med fagfellevurering har tjent til å unngå spredning av feilinformasjon, men den prosessen ser i det siste ut til å ha brutt sammen. På en eller annen måte må den styrkes.

Et annet råd de unge vitenskapsfolkene fikk med på veien, var: «Prøv å oppdage elefanten i rommet.» En slik elefant er ifølge Clauser at «klimaendringer ikke er noen krise».

Man må identifisere de dominerende prosessene, og i klimavitenskapen har den dominerende prosessen blir feilidentifisert med en faktor på to hundre, hevdet han,

God vitenskap havner av og til i et politisk ukorrekt terreng, men da må man bare fortsette, sa Clauser, som avsluttet med denne politisk ukorrekte konklusjonen:

Det er ingen klimakrise, og klimaendringer forårsaker ikke ekstreme værhendelser.

John F. Clauser ble den 5. mai innvalgt i styret for CO2 Coalition, en ideell USA-basert organisasjon som etterstreber en bedre forståelse av klima­endringene, menneske­hetens rolle i Jordens klimasystem og klima­modellenes begrensninger. I den forbindelse uttalte han også at det ikke finnes noen klimakrise.

Budskapet fra den amerikanske fysikeren er ikke bare uvelkomment i politikken, men også i mediene. Ingen av de store mediene i Vesten har rapportert at nobelprisvinneren i fysikk fra 2022 avfeier både FNs klimapanel og dominerende oppfatninger i offentligheten om så vel klimaforskningen som den angivelige klimakrisen.

 

Clausers tale er omtalt hos CO2 Coalition og offentliggjort på YouTube.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.