Zelenskyj har rett i at Natos vegring mot en forpliktende timeplan for medlemskap betyr at Ukraina er utsatt for fremtidige kastevinder. Det vil ikke lenger være opp til Ukraina nødvendigvis om de blir medlem. Russland kan ha fått et forhandlingskort.

Zelenskyy said the international alliance was «about respect» and that Ukraine «deserves respect» as it seeks membership. He also said that by not taking steps to include Ukraine «a window of opportunity is being left to bargain Ukraine’s membership in NATO in negotiations with Russia.» This, he argued, provides Russia with «motivation to continue its terror.»

Det har selvsagt intet med respekt å gjøre, men frykt for å bli fanget i noe Nato ikke kommer ut av. Det kalles prudence, forsiktighet. Ukraina prøver, men klarer ikke komme over streken. Fremtiden er uviss og avhengig av et utall faktorer det ikke har kontroll over.

Skulle situasjonen blir fryst kan Russland komme i en posisjon hvor det dikterer at Ukraina ikke skal bli medlem av Nato. Hvis Russland beholder kontrollen over Donbass og Krim kan det bety en permanent fastfryst krigstilstand som binder Ukraina på hender og føtter.

Zelenskyj er smertelig klar over det og derfor presser han på så sterkt han kan.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.