NTB

Mer enn 700 skytevåpen er beslaglagt og 74 personer er pågrepet i Storbritannia som del i en stor, felleseuropeisk operasjon, opplyser britisk politi.

Pågripelsene og beslagene er en del av en internasjonal etterforskning som begynte for fem år siden, ifølge National Crime Agency (NCA), som tilsvarer Kripos i Norge.

– Hvert av disse 700 skytevåpnene hadde potensial til å havne i feil hender og brukes av kriminelle til å begå ytterligere kriminalitet eller, i verste fall, til å ta et menneskeliv, sier assisterende sjef Charles Yates i NCA.

Aksjonen rettet seg i hovedsak mot såkalte blankpistoler. Disse er i utgangspunktet laget for å avfyre løspatroner, men kan enkelt modifiseres til å avfyre skarp ammunisjon. De er tillatt i flere europeiske land, men forbudt i Storbritannia.

– Kriminelle liker disse våpnene fordi de er billige, ligner skarpe våpen nok til at de lett kan brukes til å framføre trusler og kan gjøres om til dødelige våpen, skriver NCA i en uttalelse.

De fleste våpnene ble stanset i tollen før de kom inn i Storbritannia. Spansk politi hadde identifisert mistenkelige tilfeller av at utlendinger kjøpte blankpistoler og så sporet dem opp.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.