Ved minst tre anledninger har politiet nylig beslaglagt panserskudd i Stockholm-området, ifølge opplysninger til Aftonbladet. Under en husransakelse av en leilighet i Hässelby i slutten av februar i år fant politiet en pose med sprengstoff og et skarpt panserskudd i en tilhørende bod, og i april meldte Expressen at politiet fant panserskudd i Jordbro.

Panserskudd er høyeffektive militære våpen designet for å slå ut pansrede kjøretøy og stridsvogner. At slike våpen nå finnes i kriminelle gjenger kaller politiet «svært bekymringsfullt» og det sees på som et tegn på at volden eskalerer. Det handler ikke lenger om å bli skremt, men om å drepe.

– Det är mycket oroande att det dyker upp pansarskott i kriminella grupperingar, inte minst när de är inblandade i konflikter. Sannolikheten att den här typen av vapen ska börja användas bedömer jag som mycket stor, sier Gunnar Appelgren, kriminalkommissær og gjengekspert.

– När man använder sprängmedel är det inte sällan för att sätta press på någon – att sända ett budskap. Men att avfyra pansarskott mot en bil eller lägenhet då vill man verkligen ta livet av någon.

Selv om utviklingen er negativ, vil de kriminelle gjengenes tilgang på militære våpen mest sannsynlig øke. Dette er fordi en betydelig andel av våpnene og militærutstyret som sendes til Ukraina aldri når sin endelige destinasjon, men i stedet selges på svartebørs til høyeste pris. Panserskudd, automatvåpen og deler til avanserte våpensystemer når derfor de kriminelle gjengene i Sverige og andre land.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.