NTB

Tusenvis av demonstranter blokkerer veier og gater i flere israelske byer etter at Tel Avivs politisjef trakk seg i protest mot regjeringen.

I den israelske storbyen Tel Aviv kom det onsdag kveld til sammenstøt med ridende politi. Politiet brukte også vannkanoner for å fjerne demonstranter som blokkerte en av hovedveiene inn til byen.

Flere demonstranter ble påkjørt av det som tilsynelatende var en utålmodig bilist, men ingen kom til skade. Bilføreren ble pågrepet, og politiet pågrep også et ukjent antall demonstranter.

Også i Haifa, Beer Sheva og flere andre byer i Israel kom det til sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Hundrevis av demonstranter samlet seg også utenfor statsminister Benjamin Netanyahus bolig i Jerusalem.

Politisjef trakk seg

Tel Avivs politisjef Ami Eshed trakk seg onsdag fra stillingen i protest mot press fra israelske statsråder som krever hardere maktbruk mot fredelige demonstranter.

– Jeg kunne lett ha etterkommet forventningene ved å bruke urimelig mye makt, noe som hadde fylt akuttmottaket på sykehuset etter hver eneste demonstrasjon, sa han i et TV-intervju.

Den avtroppende politisjefen navnga ikke hvilke statsråder han viste til. Men Israels ytterliggående sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir har gjentatte ganger krevd at politiet slår hardere til mot dem som i månedsvis har demonstrert mot regjeringens omstridte rettsreform.

Absurd

– For første gang i løpet av de tre tiårene jeg har vært i tjeneste, er jeg stilt overfor en absurd realitet der det ikke forventes av meg at jeg opprettholder ro og orden, men det stikk motsatte, sa Eshed.

– Med hevet hode betaler jeg en utålelig høy personlig pris for mitt valg om å avverge en borgerkrig, la han til.

Fredagens politiaksjon ble ifølge avisen Haaretz
ledet av hans tidligere nestkommanderende David Filo.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.