Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Reiseselskapene merker økt interesse for billigere ferieland. Bulgaria, Tyrkia og Albania er eksempler. En undersøkelse viser også at flere vil være mer ute i norsk natur.

Den stadig svakere kronekursen får mange følger for nordmenn flest. Ikke minst påvirkes ferieplanene.

For hvem kan være uberørt av at eksempelvis en dansk krone har en kurs på nær 1,60 norske? Da blir turen til Tivoli i København fort svinedyr.

I år får nordmenn rett og slett mye mindre for pengene sine på ferie i utlandet, grunnet den svake kronekursen mot euroen og andre valutaer.

I tillegg legger økte priser her i Norge fra før en demper på folks budsjett.

Under Støre-regjeringen, og med Sp-finansminister Vedum, opplever nordmenn flest å ha en dårligere økonomi enn på mange tiår. Det er et faktum mange vil ha i bakhodet ved høstens valg, selv om det nå er lokalvalg det er snakk om.

I 2022 var euroen verdt 9,83 norske kroner, nå er den nærmere 12. Reiseselskapet Tui sier til E24 at de merker at dette påvirker nordmenns reiseplaner.

– Den siste tiden er det flere som bestiller reiser til Bulgaria og Tyrkia, hvor prisnivået er en del lavere, sier kommunikasjonsansvarlig Anne Mørk-Løwengreen i Tui.

Hun legger imidlertid til at destinasjonene ikke truer populariteten til Hellas og Spania.

Også flyselskapet Norwegian registrerer økt billettsalg til land som Bulgaria, Tyrkia og Albania.

– Vi merker at folk i økende grad er ute etter å prøve noe nytt hvis de også kan spare penger på det, forteller Charlotte Holmbergh, kommunikasjonssjef i Norwegian.

De økte prisene fører også til at noen velger å droppe utenlandsreisen helt.

En ny undersøkelse YouGov har gjort på vegne av matleveransekjeden HelloFresh, viser at over 40 prosent planlegger å være mer ute i naturen denne sommeren, på grunn av økte priser.

1010 personer over 18 år er spurt i undersøkelsen.

Les også: 

Det går tyngre for Norge: – Tegn til at økonomien bremser opp

Sommerlesning! Bestill bøker fra Document:

/>Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.