Etter 15 år i Equinor klarte ikke Marius Heide lenger å se på oljeselskapets trege omstilling fra olje og gass.

– Jeg var i ferd med å bli utbrent etter å ha gjort mitt aller beste for å forandre kulturen rundt energibruk og utslipp fra innsiden i Equinor. Men nesten hver dag var jeg uenig i prioriteringene som ble gjort. Og skal du ha det bra på jobb, må du føle at alle drar i samme retning, sier 40-åringen til FriFagbevegelse.

Ingeniøren forteller at klimautfordringen gradvis begynte å gå opp for ham i 2018-2019.

– Jeg spurte meg selv hvor jeg kunne gjøre størst mulig innsats for klimaet, etter å ha vært med på å forårsake store utslipp, sier Heide.

I 2019 meldte Heide seg inn i Miljøpartiet De Grønne (MDG).

– Mange ser nok på Equinor og MDG som to motpoler, og i begynnelsen var ikke medlemskapet i MDG noe jeg flagget for kollegene mine. Men da det ble kjent fikk jeg bare positive tilbakemeldinger. Det er større takhøyde i Equinor enn du kanskje skulle tro. Det er ikke sånn at alle i Equinor elsker olje og gass, hevder ingeniøren.

MDG-politiker satt kraftig på plass i kjønnsdebatten

Etter hvert innså Heide likevel at hans plan om å endre Equinor fra innsiden, ikke ville lykkes.

– Toppledelsen i Equinor snakker varmt om ambisjonene de har om netto nullutslipp, men det skorter på beslutningene som trengs for å komme dit, og hastigheten som må til for å komme dit. Det går for sakte, selv om Equinor har både kompetansen og de økonomiske musklene, sier Heide.

Heide sier han slet med å få gehør på arbeidsplassen, men har funnet seg veldig godt til rette i MDG, og i mars i fjor ble han talsperson for partiet i Troms og Finnmark.

Rikke Høistad Sjøberg i Equinor ønsker Heide lykke til.

– Vi ønsker Marius Heide lykke til videre og håper han finner de mulighetene som han ønsker seg, utenfor Equinor, sier hun.

 

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.