En mann i Florida som ble funnet skyldig  under delstatens lov om bruk av mobiltelefon i bilen – texting and driving – ble dømt til 30 års fengsel torsdag, for å ha forårsaket en dødsulykke.

Fox Tampa Bay skriver om saken.

Førerkortet hans vil også bli inndratt permanent, og han må betale mer enn 100 000 dollar i oppreisning. Dette er Floridas første rettssak hvor en person er dømt for drap ved bruk av mobiltelefon.

Gregory Andriotis (40) ble funnet skyldig i å ha forårsaket en bilulykke som drepte en 9 år gammel gutt i 2016. Foreldrene og søsteren hans ble alvorlig skadet.

Florida State Troopers sa at Andriotis ble distrahert av mobiltelefonen sin og kjørte i mer enn 160 kilometer i timen når han kjørte inn i familien Scherers bil bakfra, da trafikken hadde stoppet på I-75 nær Brooksville.

Kollisjonen førte til en kjedereaksjon, hvor familien Scherer ble truffet, samt en bil med en familie på fire med to små barn i baksetet. Ni år gamle Logan Scherer ble drept momentant.

Etterforskere oppdaget senere at Andriotis hadde surfet på nettet, brukt apper og utført elektroniske betalinger med mobiltelefonen sin i øyeblikk før krasjet.

Selv om det tok nesten to år å foreta en arrestasjon, ble Andriotis til slutt siktet for drap med kjøretøy og hensynsløs kjøring. COVID-relaterte forsinkelser førte til at rettssaken hans ble skjøvet tilbake til våren 2023.

Mens foreldrene til Logan ventet på rettssaken, begynte de å å drive lobbyvirksomhet mot lovgivere i Florida og utover for å vedta lover om tekstmeldinger mens man kjører bil.

De bidro til å overbevise lovgiverne i 2019 om å vedta statens første vedtekter som forbyr visse bruk av mobiltelefoner og andre kommunikasjonsenheter bak rattet. Loven forbyr sjåfører å sende tekstmeldinger, skrive manuelt eller lese fra en mobiltelefon mens de kjører. En første forseelse kan resultere i en bot på $30.

Mange kritikere av loven, inkludert Scherer familien, sier det er en god start, men det går ikke langt nok.

Bøtene i Florida er godt under de fleste stater. I nesten halve landet vil en bot for bruk av SMS i bil koste mellom $100 og $500, og i minst fire stater er den enda høyere.

Loven tillater også unntak for bruk av håndfri mobil, for navigering eller når den står stille.

Noen sier at Floridas vedtekter også er vanskelige å håndheve. Politiet må varsle enhver sjåfør de stopper om retten til å avslå ransakingen av mobiltelefonen. Hvis ikke en betjent tydelig ser en distrahert sjåfør som sender tekstmeldinger, er det vanskelig å bevise at de brøt loven, med mindre de er involvert i en ulykke som forårsaker død eller alvorlig skade.

Det er en bittersøt seier for Scherer-familien, som håper å gjøre det klart for sjåførene at uaktsom mobiltelefonbruk kan føre til alvorlige konsekvenser.

Vi kjører daglig på veiene i Florida, og det er tydelig at et stort flertall ikke tar loven alvorlig. Tredve år i et av delstatens fengsel er en skjebne verre enn døden. Denne uvanlig strenge straffen burde være en oppvekker for mange.

Florida man guilty in distracted driving case sentenced to 30 years in prison

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.