Reuters Institutes Digital News Report er verdens største undersøkelse om utviklingen i digitale medievaner. Den er utviklet ved Universitetet i Oxford og støttet av Fritt Ord.

I tillegg kommer en norsk rapport som er utviklet ved Universitetet i Bergen. Også den er finansiert av Fritt Ord.

Tallene i rapporten viser at tilliten til norske medier faller for andre år på rad. Forskerne bak rapporten mener det tyder på en normalisering etter pandemien.

– De nye tallene viser likevel ingen tillitskrise, kommenterer medieforsker Tellef Solbakk Raabe ved Samfunns- og næringslivsforskning (SNF).

– Vi er fra før et av verdens mest avislesende folkeslag. Det kan tenkes at norske nyhetsbrukere har høy mediekompetanse, er kildekritiske, og stiller høye krav, sier Raabe.

I årets rapport oppgir 53 prosent av nordmenn at de har tillit til nyheter generelt. Tallet var 56 prosent i 2022 og 57 prosent i 2021.

Det er også forskjell på tilliten til ulike redaksjoner. NRK Nyheter er i år igjen den redaksjon som har høyest tillit hos nordmenn. Slik har det vært hvert år siden 2018, hevder Forskning.no.

Videre følger folks nærmeste lokalavis, TV 2 Nyheter, Aftenposten og Dagens Næringsliv.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.