I California håper de å få igjennom en kontroversiell lov som vil forby butikkeiere i detaljhandelen å be ansatte stoppe tyver.

Forhindre vold og beskytte ansatte

Lovforslag 553 som ble sendt inn av senator Dave Cortese, er vedtatt av Californias senat og vil bli sendt videre til politiske utvalg i delstatens parlament. 

Cortese håper at den foreslåtte loven skal forhindre vold på arbeidsplassen og beskytte ansatte mot press fra arbeidsgivere om å gripe inn under ran. 

– Åpen invitasjon til tyver

Flere butikkeiere er rasende over planene. California Retailers Association skriver spydig at lovforslaget er «en åpen invitasjon om å komme inn og stjele».

Lovforslaget kommer bare uker efter at vekteren Blake Mohs, 26, ble fatalt skutt av Benicia Knapps. Han forsøkte å stanse henne fra å flykte med kjæresten og deres lille barn efter at hun hadde snappet med seg en telefonlader fra butikkhyllene.

Kriminalitetsbølge 

San Francisco er rammet av en kriminalitetsbølge som har fått matvarekjeden Whole Foods til å lukke sin butikk i sentrum efter bare ett års drift. De var ikke lenger «i stand til å garantere de ansattes sikkerhet». Luksusvarehuset Nordstrom fulgte efter denne måneden. 

Mange mindre bedrifter har ikke annet valg enn å bli hvor de er til tross for angrep på lokalene deres.

Organisert kriminalitet er beregnet å ha kostet lavpriskjeden Target 400 millioner dollar i 2022.

De beste intensjoner

Demokraten Cortese sier lovforslagets intensjon er å beskytte de ansatte:

– SB 553 er fokusert på å beskytte medarbeidere. Lovforslaget forbyr ikke ansatte å stoppe tyveri. Det hindrer arbeidsgivere å be ikke-sikkerhetspersonell om å stoppe kriminelle. 

Hvis lovforslaget godkjennes av Californias delstatsforsamling og underskrives av guvernøren, vil det tre i kraft 1. januar 2024.

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp den!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.