Joshua Sutcliffe. Stillbilde: GBNews / YouTube.

I Storbritannia har landets utdanningsdepartement og det som heter Teaching Regulation Authority (TRA), en tilsynsmyndighet for skoleverket, utestengt en lærer fra å utøve yrket på ubestemt tid. Årsak? Læreren nekter å benevne en elev med et annet kjønn enn personens biologiske kjønn. Det skriver Daily Mail.

Joshua Sutcliffe, en 33-åring som underviste i matematikk ved The Cherwell School i Oxford, ble vurdert til ikke å ha behandlet eleven «med verdighet og respekt» ved å tiltale eleven med et kvinnelig pronomen, eleven mente selv hun var en mann. Derfor anklages han for «uprofesjonell oppførsel» og å «bringe yrket i vanry».

TRA konkluderer med at beslutningen om å utestenge Sutcliffe fra læreryrket er i offentlighetens interesse og er nødvendig for å opprettholde tilliten til lærerprofesjonen.

Et viktig element i avgjørelsen var at Sutcliffe nektet å henvise til en jente som en gutt, og ikke viste «anger» for dette.

– De sa til meg at jeg skulle «kalle henne for han». Det kunne jeg ikke gå med på, forklarer Sutcliffe til The Daily Telegraph.

Saken antas å være det første tilfellet av sitt slag i Storbritannia.

Da avisen ba om en kommentar til at: «TRA har sagt at du ikke føler nok anger ved ikke å bruke korrekte pronomen», svarte han:

Vel, jeg beklager, men det er den kristne posisjonen. Jeg hadde ikke tenkt å si: ‘Jeg går med på dette’. Jeg vil heller dø for å være ærlig. Det er selvsagt ganske ekstremt, men det er slik jeg føler det.

I 2017 ble Sutcliffe suspendert og forlot deretter The Cherwell School etter at han berømmet en gruppe elever ved å si «godt gjort, jenter». Han hevdet senere at dette ikke var bevisst og at han ba om unnskyldning med en gang.

TRA konkluderte med at det var «mer sannsynlig enn ikke» at han henvendte seg til den transkjønnede eleven med kvinnelige pronomen i andre tilfeller i løpet av sin tid på skolen mellom 2015 og 2018 – noe han benekter, og sier:

Lærere er under nok stress som det er. Det er en presset rolle, det forventes mye av deg og du får ikke så mye betalt. Og så har de dette å stri med, og mange lærere vil bare kapitulere av frykt.

I tillegg til å bli funnet ansvarlig for «feilkjønning», ble han også funnet ansvarlig for å ha uttrykt sin motstand mot homofilt ekteskap da han ble spurt av en elev.

Via en pressemelding fra  Christian Legal Centre, som representerer Joshua Sutcliffe, sier han at denne avgjørelsen viser at alle lærere er i fare hvis de deler sine overbevisninger og synspunkter i klasserommet. Jeg nekter å gå imot min samvittighet, og kan ikke beklage det.

 

Kjøp «Normløst» av Kjell Skartveit her!


 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.