Russlands utenriksminister Sergej Lavrov fortalte fredag en kinesisk utsending at det er «alvorlige hindringer» i veien for fredssamtaler om Ukraina.

I møte med spesialutsendingen Li Hui la Lavrov skylden på Ukraina og Vesten for den situasjonen som er oppstått.

– Den russiske utenriksministeren gjentok Moskvas forpliktelse til å få på plass en politisk-diplomatisk løsning på konflikten, men understreket at det er alvorlige hindringer i veien for en gjenopptakelse av fredsforhandlinger, hindringer som skyldes Ukraina og dets vestlige rådgivere og veiledere, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Under møtet med Li, som var Kinas ambassadør i Moskva fra 2009 til 2019, roste Lavrov det han omtalte som Kinas balanserte holdning til Ukraina.

Den kinesiske utsendingen møtte president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv tidligere i måneden.

Etter utbruddet av krigen i februar 2022 har Russland og Kina forsterket sitt partnerskap, og Kina har omhyggelig avstått fra å kritisere den russiske krigføringen.

Kina har lagt fram en såkalt 12-punktsplan for Ukraina, der våpenhvile er ett av dem. Men planen omfatter ikke tilbaketrekking av russiske styrker fra det østlige Ukraina og andre okkuperte områder, et ufravikelig krav fra Zelenskyj.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.