Uttalelser om «høye statsorganer» som kan oppfattes som truende kan få strafferettslige konsekvenser. En mann i tredveårene fra Sandefjord ble onsdag varetektsfengslet i tre uker med besøksforbud og to i isolat. Det er en relativt streng sanksjon for å ha slengt med leppa på Facebook.
Det var etter et anonymt tips at PST aksjonerte.

– PST mottok i helgen et anonymt tips om at vedkommende var bekymret for en melding en mann hadde lagt ut på Facebook. Det ble oppfattet som en truende melding mot Stortinget. Da vi fikk se meldingen, konkluderte vi ganske raskt med at dette kunne være en straffbar uttalelse etter straffelovens paragraf 115 som omhandler angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet, sier politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen i PST til NTB.

– Jeg ønsker ikke å si hva trusselen besto i. Vi mener det er bevisforspillelsesfare, og vi vil begrense at detaljer kommer ut i offentligheten, sier Michelsen.

Trusselen gjaldt Stortinget generelt og ikke politikere ved navns nevnelse.

Folk som deltar i diskusjoner bør merke seg at selv omtale av Stortinget generelt kan medføre straffeansvar. Nå har det nok også noe å si at mannen har et rulleblad.

– Det dreier seg om forskjellige typer kriminalitet. Noe av det er voldsrelatert, men det er tilbake i tid, sier politiadvokaten.

Hvis uttalelsen var generell burde politiet kunne offentliggjøre den. Det har en opplysende virkning på publikum å vite hvor grensene går. De later til å ha blitt strengere.

Mannens forsvarer Geir Michael Enberg Jesinsky sier til NTB at hans klient stiller seg uforstående til siktelsen, og at klienten ikke samtykket til fengslingen.

– Han har ikke ment å fremme trusler mot noen, sier Jesinsky.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.