Knut Hamsun skrev «Victoria» i 1898:

«Og kjærligheten blev verdens ophav og verdens hersker, men alle dens veier er fulle av blomster og blod, blomster og blod.»

Skarpskytter i hæren

Da krigen kom til landet vervet den glamorøse unge kvinnen Evgenia Emerald seg som skarpskytter i hæren. 

– Jeg nøt livet. Jeg var fancy. En offiser jeg kjente spurte om jeg hadde et våpen. Jeg svarte ja, og han ba meg komme, – vi trenger deg. Det tok meg tredve minutter å pakke sekken.

Evgenia Emerald. Instagram

– Jeg hadde aldri skutt mot et menneske før. Hele kroppen begynte å skjelve. En instruktør sa at jeg ikke måtte tenke på målet som et menneske, – du bare gjør en jobb.

– Ikke som på film

– Livet som skarpskytter er ikke som på film. Allerede efter første skudd kan din posisjon bli identifisert og du er i livsfare.

Evgenia er fremdeles i live, men hun har sett medsoldater dø og gjennom tårer har hun også avslørt sin svakhet – spesielt tungt hadde hun det da hennes militære mentor ble drept.

– Men menneskenes hjerter…

Livet endrer seg på mange og dramatiske måter når krigen kommer:

«Ti sed og skikk forandres meget, alt som tiderne lider og menneskenes tro forandres, og de tenker annerledes om mange ting,» skrev Sigrid Undset. Og hun fortsatte: «Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager.»

I hæren møtte Evgenia en soldat og hun kjente at det var ham hun ville gifte seg med – og sånn ble det – men før bryllupet kunne arrangeres ble hun gravid og fødte en datter. Graviditeten holdt hun så lenge det lot seg gjøre, hemmelig for sin kommende ektemann av frykt for at han skulle nekte henne å kjempe i fronten.

Ukrainas «Jeanne d’Arc»

De kaller snikskyttersken Evgenia Ukrainas «Jeanne d’Arc». Hun delte sin nyvundne lykke på Instagram hvor hun har mer enn 71.000 følgere. 

Settingen er vel koreografert med henne som eneste «lyspunkt» i en mørk skog omgitt av soldater. I hvit brudekjole fremstår hun nesten mer dramatisk enn sin nye ektemann Evheniy Stypaniuk i kamuflasjeuniform. 

Alle foto er fra Evgenia Emeralds Instagram-konto

Evgenia Emeralds krigsbryllup ble forrettet i Kharkiv, en by som har måttet tåle kraftige kamphandlinger. Hun fortalte sine følgere på Instagram at «en ny, patriotisk familie er født».

Parets store dag var lagt til «Forsvarets dag» sist fredag, en ukrainsk offentlig fridag til heder for militære veteraner – og så var det også Evgenias ektemanns fødselsdag.
 

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.