Det er skjedd noe med tyskernes navnepreferanser de siste tyve årene. I Berlin er Mohammed igjen det mest populære guttenavnet – slik det har vært i fire av de siste fem årene.

Navnevalg skifter med skiftende tider. Noe skyldes skiftende moter, noe skyldes langsiktige kulturelle eller demografiske endringer. 

Eksotiske navneskikker

Tyskerne har rettet sine øyne mot mere eksotiske navneskikker. Spesielt er det navn fra den arabisk/muslimske kulturkrets som Ahmed og Mohammed som har fortrengt Friedrich, Andreas, Wolfgang, Wilhelm, Arent, Hans, Adolf etc. som vi er vant til. 

Mohammed er spesielt populært i urbane kretser. På landsbasis er det fremdeles bare rangert som nummer tyve, men gitt de langsiktige trendene vil det mest sannsynlig også i landet som helhet trone på toppen i løpet av neste tyveårsperiode.

Noen er mere entusiastisk enn andre over den skiftende navnemoten. Den iranske-tyske skribenten Behzad Karim Khani anser de nye navnevalgene som mer et uttrykk for demografiske endringer, enn et motelune. 

Ber tyskerne integrere seg selv

Khani sier at innvandrerne vil arve Tyskland og ber tyskerne integrere seg selv. Tiden er på migrantenes side, etniske tyskere er i ferd med å dø ut:

– Jeg tror vi er nådd det punkt at vi kan være ærlig om situasjonen. La oss starte med det enkle utgangspunktet at vi – migranter, utlendinger, kall oss hva du vil – ikke kommer til å reise frivillig. Og det vil heller ikke dere, kjære økologiske tyskere, selv om dere definitivt skal bort, demografisk sett. Dere er i ferd med å dø ut, dere trenger omtrent 400.000 nye arbeidere hvert år de kommende 15 årene, det vil si ca. en million innvandrere i året. Vi – migrantene – vil arve dette landet. Vi har tid – og det er tid som dere ikke har.

– Vi migranter vil arve landet. De vemmelige tyskerne dør ut

Europeisk fenomen

De nye navnetrendene er ikke bare et Berlin-fenomen, det er både et nasjonalt tysk og europeisk fenomen. 

Europas «hovedstad» Brussel er ikke noe unntak fra disse nye navnetrendene. Ulike former av Mohammed er tre ganger så populært som Jean som igjen er tett fulgt av Ahmed.

Norge har i internasjonal målestokk en relativt streng navnelov som er til for å bevare vår nordiske kultur, men det betyr ikke at vi henger efter i svingene. I Oslo har Mohammed i alle sine varianter vært mest populære guttenavn i 14 år på rad – hvilket Statistisk Sentralbyrå av uforståelige grunner i flere år har forsøkt å holde skjult for oss, men i 2019 slapp de endelig «bomben».

Mohammad – mest populære guttenavn i Oslo for 13. år på rad

Kina viser vei

Kineserne er noe for seg selv. I 2017 ble det kunngjort en liste over etniske minoritetsnavn som ikke lenger er tillatt. Listen omfatter navn som «Muhammed», «Arafat»,  «Jihad», «Mujahid» og «Medina». Hensikten skal være å forebygge religiøs ekstremisme. I samme slengen førbød de også skjegg over en viss lengde samt slør.

I Israel er navnene «Gud», «Hitler» og «Bin Laden» forbudt. Mexico forbyr «Facebook» og «Circuncisión», omskjæring. For å unngå mobbing må barnet forståelig nok heller ikke kalles «Thor».

Varianter av Mohammed

For den som ønsker å skreddersy sin Mohammed, er det rike muligheter: Magomed, Mahamed, Mahammud, Mahmad, Mamadou, Md, Mehmed, Mehmet, Mochamad, Mohamad, Mohamed, Mohammad, Mohammed, Mohamud, Mohd, Moohammed, Muhamad, Muhamed, Muhamet, Muhammed, Muhammet, Mukhammad.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.