Hans Andreas Limi (FrP) stiller spørsmål til statsminister Støre i Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser at det er regjeringens finanspolitikk som har ført til fallet i den norske kronen. Han håper og tror den vil styrke seg.

Under spørretimen i Stortinget onsdag, fikk statsminister Joans Gahr Støre det ene kritiske spørsmålet etter det andre knyttet til den finanspolitikken son nå føres.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi viste ifølge NTB til den lave kronekursen og spurte statsministeren om det var noe alvorlig galt med norsk økonomi.

Dette er et spørsmål mange stiller seg, når man ser at det som ofte omtales som verdens rikeste land, har en valuta som faller på linje med det man ellers ser i såkalte bananrepublikker i den tredje verden.

– Svekket krone og lav kronekurs er det et forbigående problem eller er det er varig, spurte Limi.

Limi refererte til den økte inflasjonen, en økning i antall konkurser og trakk frem at flere økonomer har uttalt at fallet i kroneverdien kan indikere at noe er feil i økonomien.

Han ville derfor  og ville vite om regjeringen ville bruke finanspolitikken til å styrke krona.

Statsminister Jonas Gahr Støre avviser at det er noe galt med regjeringens finanspolitikk og viser til de urolige tidene.

Han pekte på at Danmark, som har bundet sin egen valuta opp mot eurokursen, ikke har falt. Den svenske og norske krona, som flyter fritt, har derimot sett et kraftig fall.

(Han unnlater her å nevne at den norske krona har falt også i forhold til nettopp den svenske).

– Vi er utsatt for finansiell uro i verden, oljepriser som har falt noe, og vi er en liten valuta i en urolig tid hvor man søker mot store valutaer, svarte Støre.

– Jeg tror på sikt at kronekursen kan styrke seg noe, men det er vanskelig å spå om herfra, fortsatte statsministeren.

Så er spørsmålet om Limi, velgerne generelt og investorer i andre land lar seg berolige av at statsministeren tror og håper ting vil ordne seg med tiden.

Les også: 

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.