En mann i Fairfax County i delstaten Virginia som viste sin støtte til voldelig jihad på nettet, sendte i all hemmelighet tusenvis av dollar til kvinner fra Den islamske stat, i håp om å smugle dem ut av en syrisk flyktningleir, skriver Fox News.

Mohammed Azharuddin Chhipa, 33 år gammel, er siktet av FBI for å ha gitt materiell støtte til en utenlandsk terrororganisasjon. Han risikerer opptil 20 års fengsel hvis han blir dømt. Chhipa ble fengslet fredag etter en høring i Alexandrias føderale domstol.

Fra slutten av 2019 til sommeren 2022 kjøpte Chhipa 172.000 dollar i kryptovaluta og samlet inn 15.000 dollar i digitale midler fra andre. En FBI-agent påsto i en rettssak at mer enn 18.000 dollar gikk til krypto-lommebøker som er kjent for å bli brukt av ISIS-kvinner i Syria.

FBI antar at de totale summene Chhipa sendte for å smugle kvinner fra Den islamske staten ut av al-Hol flyktningleir i Syria, kan være mye høyere. Agenten sa at 60.000 dollar fortsatt må gjøres rede for.

Chhipa kommuniserte ofte med en britiskfødt kvinne som var medlem av Den islamske staten og som bodde i Syria og fortsatt er på frifot i det landet. De to diskuterte å flytte penger til utlandet på en måte som kunne unngå å bli oppdaget, sa amerikanske tjenestemenn.

Kvinnen, som ikke ble identifisert ved navn i rettspapirer, fortalte Chhipa på sosiale medier at alle midler som ble sendt til henne, «aldri ble sendt direkte til meg», men til kontoer i Tyrkia og deretter i hemmelighet sendt til henne uten spor, ifølge Washington Post. Chhipa svarte: – Jeg vet hvordan det fungerer:

– The woman, who was not identified by name in court papers, told Chhipa over social media that any funds sent to her were “never sent directly to me” but to accounts in Turkey “and then secretly sent to me with no tracks,” according to an FBI affidavit. Chhipa responded, “I know how it works,” according to the filing.

Mange av kvinnene som ble holdt fanget i al-Hol flyktningleir var gift med krigere fra Den islamske staten, skriver WP, og FBI vurderer leiren til å være en høyborg for ISIS’ ideologi.

Chhipa, som ble født i India, er amerikansk statsborger, begynte å bruke sosiale medier for å samle inn penger til «søstre» i al-Hol-leiren fra og med 2019, og hevdet at pengene var for husly.

PayPal blokkerte en konto han hadde brukt til å motta penger i mars 2021, sa FBI.

I august 2021 møtte Chhipa en hemmelig FBI-agent og samlet inn 300 dollar som han overførte til IS-kvinnen som var hans kontakt i Syria. Han samlet inn ytterligere 120 dollar i oktober 2021, 260 dollar i november 2021 og 160 dollar i januar 2022 fra samme agent. Ved disse tre anledningene ble han værende i bilen mens moren hentet kontantene.

Da FBI søkte Chhipas hjem i 2019, fant de tusenvis av videoer, bilder, essays, bøker, notater og søkehistorier om ekstremistisk ideologi, jihad, IS og voldelig propaganda, inkludert instruksjoner om hvordan man bygger eksplosiver. De fant også bilder som viser halshugging av en IS-fange.

Ifølge medieoppslag var Chhipa gjenstand for en blue notice fra Interpol – som brukes slik at myndighetene kan samle inn mer informasjon om en person i en kriminell etterforskning. FBI mottok informasjon fra Interpol i 2019, da han ble mistenkt for å publisere støtte for voldelig jihad og radikal islam.

Chhipa ble varetektsfengslet i et interneringssenter for migranter nær grensen mellom Mexico og Guatemala og deportert til Washington D.C. 16. august 2019, viser medierapporter fra Mexico.

I tiltalen fra FBI som var tilgjengelig, nevnte ikke FBI at Chhipa ble deportert tilbake til USA, skriver WP.


Men tiltalen sier at i mars 2019 uttalte Chhipa på nettet:

– Jeg har allerede sådd frøene og innsett at jeg bare har 3–4 destinasjoner i livet, inkludert Hijrah/Jihad, som FBI sa sannsynligvis refererer til hans ønske om å reise utenfor USA for å kjempe for å forsvare muslimske land.

– But the filing says that in March 2019, Chhipa stated online: “I’ve already planted the seeds and realized that I only have 3-4 destinations in life,” including “Hijrah/Jihad,” which the FBI said, “likely refers to his desire to travel outside of the United States to fight in defense of Muslim lands.”

Retten planla en høring onsdag for å avgjøre om Chhipa skal holdes i fengsel i påvente av rettssaken.

Vi har mange spørsmål

Bortsett fra tweeten fra Middle East Forum, finnes det ingen informasjon om Chhipa på FBIs nettsider, heller ikke bilder. I motsetning til for eksempel de siktede fra 6. januar. Dette er ikke hemmeligstemplet informasjon.

Hvorfor ble han deportert tilbake til USA? Hvorfor tok det 4 år for FBI å arrestere ham? Hvorfor nevnte ikke FBI at mannen var arrestert ved Mexico-grensen?

Hvor fikk han pengene fra? Tusenvis av dollar, men bare noen hundrelapper fra den hemmelige agenten? Er moren hans arrestert? Når kom han til USA? Når fikk han statsborgerskap?

Vi har mange spørsmål, men vil nok aldri få svarene. I denne saken var Fox News mer sparsommelige med detaljene enn Washington Post.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.