Det er riktig nok Dagbladet som hevder å være avisen som er «alltid foran». I dette tilfellet er VG i hvert fall 20 år for sent ute!

Hanne Skartveit, redaktør i VG og evig kommenterende bedreviter om alt mellom himmel og jord, har omsider kommet til den konklusjon at «Vi er for dårlig rustet dersom vi blir angrepet».

Hun legger med rette skylden på politikerne. Hun slår fast at «Norske politikere har bommet – igjen».

Det har de! Og på et område som virkelig svir.

De har sviktet sitt ansvar når det gjelder å ivareta vår statssikkerhet, på samme måte som de sviktet sitt ansvar for å ivareta samfunnssikkerheten slik at terroristen fikk fritt leide til å utføre sine ugjerninger 22. juli 2011.

Politikerne har mesteparten av skylda. Hanne Skartveit er bare drøyt 20 år for sent ute med å si det!

Men politikerne er ikke alene om det. Svake forsvarspolitiske miljøer og uinteresserte medier har sin del av skylda.

Det er derfor patetisk når hun nå, og så til de grader på overtid, fraskriver seg selv og resten av det hjernedøde kommentariatet i norsk presse alt ansvar for å ha latt dette åpenbare faktum gå under radaren i så mange år.

For dette er noe vi har visst. Og dette er noe noen få av oss har advart mot lenge. Vi er blitt kritisert, stigmatisert og tiet i hjel. Og det begynte lenge før russerne invaderte Krim-halvøya i 2014, da Solberg var statsminister, eller Georgia i 2008, da Stoltenberg var statsminister.

Dette begynte med Forsvarsreform 2000 da det norske mobiliserings- og invasjonsforsvaret ble besluttet nedlagt omtrent samtidig med at Russland startet å ruste opp med stigende råvarepriser siden 2002. I hele perioden frem til dags dato har gjentatte regjeringer valgt å overse advarslene om at avviklingen av invasjonsforsvaret bygde på gale forutsetninger.

Og i hele perioden har de samme regjeringene glatt valgt å overse det faktum at vi har vært blant de landene med de laveste forsvarsutgiftene i NATO, til tross for at vi er blant de landene som er sterkest geopolitisk eksponert og mest utsatt.

Politikerne, uimotsagt av det etablerte mediekommentariatet, har rett og slett forutsatt at Russland var på vei til stabilt demokrati, at Norge ikke var strategisk viktig, og at det ikke kan bli krig i Europa av noe omfang og noen nevneverdig varighet.

Lenge har lykken vært bedre enn forstanden, men nå raser det en krig for fullt i hjertet av Europa på andre året. Det er en eksistensiell krig med hundretusenvis av falne. Og den har stort potensial for ytterligere eskalering. Den kan også komme hit. Vi står til og med i fare for å havne i et kjernefysisk ragnarok.

Historien selv har omsider innhentet ansvarsløse politikere og et kunnskapsløst mediekommentariat.

Nå løper de rundt som forskremte høns og skylder på hverandre.

Kommentariatet skylder på politikerne. Politikerne skylder på generalene. Og generalene tør ikke si noe før de er pensjonert og ikke har noe de skulle ha sagt. Men da er det gjerne for sent.

For som en tommelfingerregel tar det 20 år å få på plass nye kapasiteter og forsvarsstrukturer. Grunnlaget for Forsvaret anno 2023 ble lagt for over 20 år siden, med Forsvarsreform 2000.

Om nå Forsvarskommisjonen mot formodning skulle legge frem en sterk anbefaling om raskt å øke forsvarsbevilgningene til 2 % av BNP eller mer, i overensstemmelse med våre forpliktelser i NATO, vil det ta ytterligere 20 år før vi kan få et adekvat forsvar på plass.

Hanne Skartveit sier at Knut Storberget, som leder Forsvarskommisjonen, nok vet at «Statens viktigste oppgave er å ivareta sikkerheten til sine innbyggere.» Hun viser til det ansvaret Storberget hadde for den manglende beredskapen som justisminister i 2011, og antar at han har lært av sine feil.

Jeg er ikke like sikker på det. Det får vi vite når kommisjonen legger frem sin rapport 3. mai.

Men samme Hanne Skartveit vet åpenbart ikke at medias viktigste oppgave er med et kritisk blikk å overvåke at staten gjør jobben sin. Det har hun og VG og resten av det etablerte mediekommentariatet så til de grader neglisjert i over 20 år.

Vi får bare håpe at krigen i Ukraina ikke eskalerer ytterligere. Vi får håpe den ikke kommer hit. Og vi får håpe at lykken er bedre enn forstanden til norske politikere også de kommende 20 årene.

 

Øystein Steiro Sr.
Vaktmester

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.