Den siste årsrapporten til Elev- og lærlingombudet og Mobbeombudet i Oslo slår alarm om helt uakseptable forhold for barn i Oslos skoler. Men slike rapporter kommer nesten hvert år, uten at noen ting blir gjort.

Skolemiljøet og skoleveien er utrygg. Kriminelle gjenger banker opp små unger på vei til eller fra skolen.

— For enkelte elever er det knyttet høy risiko ved å gå på en skole i et annet område enn der eleven bor. Medlemmer av ulike gjenger håndhever interne regler om hvem som har tillatelse til å bevege seg i «deres område», står det i årsrapporten for 2022, som ble lagt frem i går.

— Ombudene er kjent med at elever som ikke tør å komme på skolen, etter hvert har sluttet eller byttet skole som en direkte konsekvens av å bli utsatt for vold og trusler fra unge voksne i skolens nærmiljø.

Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum vil vite hvem disse gjengene er.

Offentligheten må få vite mer om hvilke gjenger det handler om, og hva politiet vil gjøre med situasjonen.

Alle forstår jo at dette i stor grad dreier seg om gjenger av innvandrere. Derfor vil ingen gjøre noe med problemet, for ingen partier har klare og tydelige mål som kan sørge for at innvandringen stopper opp.

Derfor er svenske tilstander kun et spørsmål om tid. Allerede nå er kriminelle gjenger i ferd med å ta eierskap i geografiske områder i Oslo. Skoleelever som beveger seg gjennom gjengenes selverklærte territorium, risikerer å bli utsatt for vold.

De skoleansatte er i ferd med å venne seg til den nye normalen.

— Hvis man har fått vite at en elev har blitt banket opp på vei hjem fra skolen, så er det så vidt at pulsen går opp, for dette hører vi jo om nesten hver dag, uttaler en skoleleder til ombudet.

En elev sier at han vet at mange har kniver i skapet sitt på skolen, og at dette skaper redsel.

Elever bytter skole på grunn av at de har blitt utsatt for vold og trusler. Det er litt av et multikulturelt paradis våre ubrukelige politikere har skapt i løpet av noen få tiår.

Heller ikke rapporten skriver noe om hvem som står bak disse gjengene, eller i hvilke bydeler de opererer. Dette er en skam som burde rettes opp snarest. Skal man i det minste late som man er interessert i å løse et alvorlig problem, må man i det minste hvite hvor problemet er og hvem som er årsaken.

Politiet lar tydeligvis kriminelle gjenger ta kontrollen over hele områder. Dette kjenner vi igjen fra Sverige.

Noen skoler får to multikriminelle voldsutøvere i samme klasse.

— En skole har opplevd at de har satt to elever som har vært i voldelige episoder i samme klasse uten å vite at disse elevene har besøksforbud ift. hverandre, heter det i rapporten.

Personvernet til voldsutøverne var viktigere enn sikkerheten til en hel skoleklasse.

Elever har gjentatte ganger fortalt om utrygt skolemiljø, men ingenting skjer, hendelsene bagatelliseres av skoleansatte.

Ombudene anbefaler å oppnevne et etisk utvalg som skal studere mobbing og trakassering i Oslos skoler. Dette høres ikke særlig effektivt ut, for å si det mildt.

Årsrapporten er dessverre generell og lite spesifikk, skriver Stavrum. Dermed oppstår spekulasjoner. Jeg sier meg enig med Stavrum denne gangen: Sannheten må frem.

I tillegg mener jeg vi som nasjon er nødt til å gjennomføre drastiske tiltak hvis vi skal unngå å bli som Sverige. Da må innvandringen stanses nokså umiddelbart, og man må slutte å late som man blir overrasket hver gang man hører om volden i Oslo-skolen. For som min kollega Geir Furuseth skrev for en stund siden, er det jo nettopp de «sårbare» som skaper sårene.

Selvsagt vil ikke dette skje med dagens politikere. Så da får vi vel velge noen andre?

Les også:

Ukrainske skoleelever i Oslo kan få det tøft – men skyld ikke på pandemien

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.