Jamie Dimon, amerikansk milliardær og sjef for bankgiganten JP Morgan, ber myndigheter om å begynne å konfiskere privat eiendom for å bygge sol- og vindparker.

Dimon er en velkjent støttespiller for Demokratene. Hans anbefaling om å oppheve eiendomsretten ble uttrykt i bankens årlige brev til aksjonærene, skriver The Telegraph.

I brevet konkluderer Dimon at man må iverksette drastiske tiltak hvis man skal nå de såkalte klimamålene. Blant annet kan myndighetene bli nødt til å ta over privat eiendom med tvang, gjennom ekspropriasjon.

– Vi må kanskje ty til ekspropriasjon – vi kan rett og slett ikke få nok investeringer raskt nok til nett-, sol-, vind- og rørledningsinitiativer.

Banksjefen mener at krigen i Ukraina har redefinert måten land og selskaper planlegger for sin energisikkerhet. Han mener det krever tett samarbeid mellom myndigheter, næringsliv og ikke-statlige organisasjoner for å kunne gjennomføre de massive tiltakene som er nødvendig for å kutte utslipp.

I en slik virkelighetsforståelse blir småtteri som eiendomsretten uinteressant.

Det kontroversielle utspillet kommer i forbindelse med at den amerikanske delstaten Iowa mandag vedtok et lovforslag som tar sikte på å beskytte private eiendom mot ekspropriasjon i forbindelse med selskaper som må bygge rørledninger til transport av CO₂. Rørledningene skal bygges i forbindelse med karbonfangstanlegg, som skal samle CO₂ fra luften og pumpe den ned i bakken.

Men mer enn 100 bønder fra hele delstaten protesterte, og mandag fikk de medhold.

Eiendomsretten er grunnsteinen i et demokrati. Naturligvis må myndighetene ha rett til å ekspropiere eiendom fra tid til annen, for å kunne bygge nødvendig infrastruktur som f.eks. veier.

Men hvis man begynner å ta eiendommen fra folk for å bygge ubrukelige vindturbiner eller rørledninger knyttet til karbonfangst, så nærmer man seg ren galskap.

Da spiller man hasard med eiendomsretten, og dermed står demokratiet i fare.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.