Målet er å få ned det økologiske fotavtrykket under en begravelse eller bisettelse.

I Danmark gjør begravelseskister av papp stor suksess, og i Norge var bærekraft nylig tema på en gravplasskonferanse, skriver Vårt Land.

– Folk har for alvor begynt å ta det mer miljøvennlige alternativet til seg, sier begravelsesagent Michael Sparvath til det danske mediebyrået Ritzau Fokus.

Han er en av flere begravelsesagenter som melder om større etterspørsel etter kister i papp, ifølge det danske mediebyrået, gjengitt i Kristeligt Dagblad.

En av kistene, den såkalte Orbit-kisten, består av 80 prosent mindre tre enn en tradisjonell kiste. Kisten er bygd opp av en sterk lettvektsplate i papp fra svensk, bærekraftig skogbruk.

En annen versjon fra selskapet Green Goodbye har en ytterkiste av tre, som kan bli gjenbrukt opptil 30 ganger, da innerkisten er laget av papp og kan tas ut så den kan bli kremert sammen med den avdøde.

Tross massivt press om å kutte i kjøttforbruk, spiser nordmenn mer kjøtt enn noen gang

Da Nastasia Tami Jensen startet som begravelsesagent i Roskilde for to år siden, var det lite snakk om bærekraftige begravelser.

– Men i dag er det vilt populært, og så snart folk hører om muligheten, er det det de velger, sier hun til Ritzau Fokus.

Også i Norge er bærekraft blitt et viktig stikkord under begravelser. Under den nylig avholdte konferansen Kirkebygg- og gravplasskonferansen var temaet: «Hvordan kan vi som jobber med kirkebygg og gravplass drive bærekraftig?».

I Trondheim vurderes et miljøvennlig alternativ til å bli kremert i en kremasjonsovn, nemlig vannkremering.

Ved vannkremering legges den avdøde i en vannbeholder som tilsettes en basisk oppløsning. Blandingen blir varmet opp til 160 grader. Etter tre til fire timer er bløtvevet oppløst og kan helles ut fra beholderen.

Benrestene knuses og legges i en urne på samme måte som ved flammekremasjon.
Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.