-Vi har mange felles mål, slo Xi fast da han møtte Putin i Kreml. Det er en uttalelse som får det til å gå kaldt nedover ryggen på vestlige ledere som hele tiden har klynget seg til troen på at de kan klare å holde Kina på avstand fra Russland. Det håpet synes knust. Kina slutter helhjertet opp om Russland. Hva det betyr militært gjenstår å se.

Industrielt er allerede samarbeidet omfattende og gjør at Russland kan holde en krig gående så lenge det trengs.

Biden har sagt at USA vil støtte Ukraina så lenge det trengs. Nå sier i realiteten Kina det samme om Russland.

I USA har Ron DeSantis sagt at krigen er en territoriell konflikt som ikke berører USAs vitale interesser. Trump mener det samme. Den ubetingede oppslutningen om Ukraina er på retur.

I Frankrike og Tyskland er det økende motstand mot vestlige engasjement og ønske om våpenhvile og fredsforhandlinger.

Det er usikkert hvordan Russland vil reagere på denne utviklingen. Vil de gripe sjansen til forhandlinger eller øke innsatsen?

Xis ros av Putin og støtte til Russland er illevarslende for Vesten og Ukraina.

– Takket være ditt sterke lederskap har Russland de siste årene gjort betydelige fremskritt for å oppnå velstand. Jeg er sikker på at folket vil gi deg sterk støtte i dine gode gjøremål, sa Xi med henvisning til neste års presidentvalg.

Putin kvitterte med å rose Kinas president, som nylig ble gjenvalgt for fem nye år.

– Vi er litt misunnelige på Kinas raske utvikling. Du har klart å gjøre staten sterkere, og jeg er sikker på at Kina vil utvikle seg ytterligere under ditt lederskap, sa Putin.

De to lederne hadde mandag en fire og en halv times uformell samtale, som de rundet av med felles middag der sjømat fra Stillehavet og viltstek i kirsebærsaus sto på menyen, opplyser Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Ifølge ham ga Putin i løpet av samtalen Xi en «detaljert forklaring» på hva Russland holder på med i Ukraina. De offisielle samtalene mellom de to lederne finner sted tirsdag.

– Kina er klar til å forsvare en verdensorden basert på folkeretten sammen med Russland, sa Xi til det statlige russiske nyhetsbyrået Tass ved ankomsten. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.