Medier i alle vestlige land taper tillit blant publikum. De forsøker å kompensere for dette ved å fortelle leserne at de omgis av mørke krefter som vil dem vondt. De har laget memer som de gjentar i flokk: Konspirasjonsteorier, QAnon, putinist.

Jyllands-Posten har en lang artikkel om et «nettverk» som sprer farlige tanker om krigen i Ukraina. De sprer ikke bare pro-putin-propaganda. De undergraver tilliten til myndighetene og mediene.

Tilliten fikk de første alvorlige sprekker under pandemien, slår avisen fast, før den er innom Trump. For selvfølgelig henger alt sammen: Vaksineskepsis og Trump, Qanon og putinisme.

Kanskje det er mediene som har laget fenomen de må fortsette å fore?

Det er ikke mye kjøtt på benet i Jyllands-Postens avsløring, men den er likevel alvorlig på et punkt: Ønsket om at politikerne gjør noe med ytringsfriheten på særlig sosiale medier, eller nettet overhodet. Her står politikerne i kø for å gjøre noe og det er ingen forskjell på rødt og blått.

Flere politikere på Christiansborg genkender, at stadig flere borgere lader sig overbevise af falske budskaber. De vil have justitsministeren på banen. Det gælder også regeringspartiet Venstre, hvis retsordfører, Preben Bang Henriksen, siger:

»Vi ser det her, som ligner et netværk, der spreder løgn, og som kan overbevise svage sjæle om, at det er rigtigt.«

De Konservatives retsordfører, Mai Mercado, vil drøfte med ministeren, om der lovgivningsmæssigt kan gøres noget for at stoppe spredning af misinformation:

»Jeg støder selv på de her mennesker på sociale medier oftere og oftere, og det er bekymrende.«

Også SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, vil have ministeren på banen og kalder det »megaproblematisk«, mens Liberal Alliances retsordfører, Steffen Larsen, siger, at Jyllands-Postens research understreger, at der findes mennesker, som ikke vil demokratiet det godt.

»Det skal vi tage meget alvorligt. Det skal vores efterretningstjenester holde øje med, men også pressen som her, så vi kan have en åben diskussion af, hvad der foregår. Vi politikere må drøfte med justitsministeren, om der er noget, som er undergravende virksomhed og decideret ulovligt,« siger han.

Justisminister Peter Hummelgaard får åpent mål. Det han sier er svevende. Men han nevner noe konkret: Regjeringen vil gjøre noe med «ansvaret» på sosiale medier.

Man kan selvsagt undre seg på hvorfor de fleste av de uønskede samtalene om krigen foregår på Facebook. Det er selvsagt fordi e-tjenestene har fri tilgang til deres samtaler og enkelt kan kartlegge folk.

Det er verre med blogger og frie nettsteder, som snaphanen.dk eller document.dk. Men de kan også bli underlagt ansvarsplikten hvis politikerne får viljen sin. Et utvalg ledet av tidligere justisminister Søren Pind skal se på hvordan «ansvaret» kan utvides og styrkes.

Ny nestformann i Dansk Folkeparti, Marianne Ergemann, gikk av da det ble ballade om noe hun hadde skrevet på Fadebook. Cancel-kulturen lever også godt i Danmark. Men det var ikke nok for Søren Pind som mente at det også burde fått retslige konsekvenser. For «ord dreper».

”så sørger vi for, at der sker en ændring i den offentlige samtale, så man faktisk kan få ret mod dem, der truer og slår – også med ord«

Så vet vi hva som kommer. En woke-politiker skal tukte det som er igjen av pressefrihet i Danmark, karikaturtegningenes hjemland.

 

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.