Tusenvis av franskmenn er flyttet til Portugal. Pensjonister nyder godt av en fordelaktig skatteordning – og flykter fra et land som er blitt «ubeboelig», «voldelig» og «forfallent», skriver Le Monde.

2,5 millioner utflyttede franskmenn

Offisielt bodde 1.614.772 franskmenn i utlandet pr. 1. januar 2022 – men myndighetene anslår tallet til rundt 2,5 millioner fordi ikke alle utflyttede identifiserer seg som utflyttet samtidig som smidig europeisk mobilitet ikke alltid gjør det nødvendig å registrere sine bevegelser. Velstående franskmenn beholder gjerne boligen i Frankrike og deler tiden mellom de to landene uten å registrere flytting.

Offisielt er i overkant av 120.000 pensjonister flyttet til Portugal og Le Monde har møtt noen av dem. 

Likesom min barndoms Frankrike

– Her er livet rolig og uten aggresjon likesom i min barndoms Frankrike, sier en fransk pensjonist til Le Monde.

Andre peker mere direkte på de problemene som medførte at de flyttet: 

– Det er et uutholdelig etnisk avvik i Frankrike. Vi har ukontrollert innvandring og landet er blitt like voldelig som Brasil, ifølge en pensjonert ingeniør.

Det Frankrike vi elsket. Sivilisert og velstående

I Portugal finner franskmennene det Frankrike de kjente på 50-, 60- og 70-tallet:

– Det Frankrike vi elsket. Et idealisert Frankrike de beskriver som sivilisert, velstående, hardtarbeidende, med respekt for autoriteter, uten sikkerhetsproblemer, hvitt. 

Sosial svindel, forfall, bedrageri og familiegjenforening

Ikke det Frankrike med 35 timers arbeidsuke, sosial svindel, bedrageri og familiegjenforening. Dette Frankrike gjenkjenner de ikke lenger og finner det «forfallent». Noen av dem vil ikke sette sin fot der igjen. Skulle det så være er det for å se familien, men i minst mulig grad, skriver Le Monde.

Le Monde forteller at strømmen til Portugal sannsynligvis ikke vil stoppe med det første – og det er ikke bare de velstående som flykter. 

Christine, en husholderske fra Marseille, ønsker å tilbringe sine siste år i fred:

– Mitt liv er i Frankrike. Men med økende usikkerhet og ukontrollert innvandring vil jeg ta finalen i et land hvor jeg er sikker på å få være i fred. 

Orker ikke se hvordan landet endrer seg

Det samme sier Myriam, en blomsterhandler i Compiégnois:

– Jeg orker ikke lenger å se på hvordan landet vårt endrer seg. Vi er ikke lenger hjemme her. Jeg har venner som har bosatt seg i Cascais utenfor Lisboa og jeg har bare fått gode meldinger fra dem. De har rett i at vi like gjerne kan eldes andre steder hvor vi får være i fred.

En undersøkelse utført av Elabe Institute i desember ifjor for kringkasteren BFMTV, viste at 68 prosent av franskmennene ikke lenger føler seg trygg i landet – en økning på fem prosentpoeng bare det siste året. 

Trygghet og livskvalitet i Portugal

Behovet for sikkerhet kan dekkes ved å emigrere til land med en mer konservativ immigrasjonspolitikk. Portugals immigrasjonspolitikk skiller seg ikke vesentlig fra øvrige vesteuropeiske land, foruten på ett område: Velferdsydelsene er på langt nær så rundhåndede som lenger nord i Europa. Dessuten er både tryggheten og livskvaliteten høyere i Portugal enn i Frankrike:

Quality of Life Index 2022 ligger Portugal som nummer tyve mens Frankrike ligger på 26.-plass. På Safety Index 2022 ligger Portugal på en hederlig 31.-plass med Norge på 38.-plass – og Frankrike på 96.-plass knepent foran Botswana og Kasakhstan, men et par poeng bak land som Irak, Sverige og Etiopia.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.