Arne Treholt. Foto: Heiko Junge / NTB

Arne Treholt skal begraves i Norge, og gravferden holdes i Vestre gravlund i Oslo torsdag 23. februar, opplyser begravelsesbyrået Jølstad i en pressemelding.

Den spiondømte og senere benådede Arne Treholt døde i Moskva søndag 12. februar, etter kort tids sykeleie. Han ble 80 år gammel.

NTB melder om saken.

Den tidligere diplomaten og politikeren ble i 1985 dømt for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

Treholt erkjente flere av de faktiske forholdene, men hevdet livet ut at han var uskyldig i spionasje.

Han innrømmet både å ha hatt hemmelige møter med KGB og ha gitt dem graderte dokumenter. Han innrømmet også å ha tatt imot penger både fra den sovjetiske etterretningstjenesten KGB og irakiske myndigheter.

I følge sin egen versjon av saken hadde han kun arbeidet for å bygge broer mellom øst og vest. Dessverre for ham var ikke norske myndigheter og rettsvesen enige i den oppfatningen.

Treholt ble imidlertid benådet 3. juli 1992 av helsemessige grunner, etter å ha sonet noe over åtte år av dommen.

– Jeg tror jeg bega meg inn i et farlig grenseland på et tidspunkt da den kalde krigen gjorde sine siste krampetrekninger. Jeg var vel for opptatt av dialog og kontakt med sovjetiske representanter som jeg burde ha innsett skulle betraktes som fiender og ikke som venner. Det var dette som brakte meg opp i dette uføre, sa Treholt til NTB da selvbiografien «Gråsoner» ble lansert i 2004.

Etter benådningen har Treholt tilbrakt mye av sin tid som forretningsmann på Kypros, og han har vært en hyppig gjest i Moskva, der han altså døde.

Les også: 

Arne Treholt (1942–2023)

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok i vinter, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.