Et farlig nytt tilsetningsstoff funnet i fentanyl og andre narkotiske stoffer sprer seg fra kyst til kyst, og det finnes ingen nasjonal plan for hvordan man skal bekjempe det, skriver Christine Vestal i Pew Stateline.

Xylazine, et beroligende middel for store dyr, som ikke er godkjent for menneskelig bruk, dukket opp i narkotikahandel i 2019, men tok ikke av før koronaviruspandemien begynte i 2020.

Også kjent som Tranq, kan xylazine gi brukerne forferdelige hudlesjoner som kan resultere i amputasjoner. Det kan også forårsake timelange blackouts, noe som setter brukere i fare for å bli offer for tyveri, voldtekt og andre alvorlige hendelser.

Hudlesjonene fra xylazine kan behandles, men de krever en annen type behandling enn det medisinske fagfolk er vant til å se hos narkotikabrukere. Feil type pleie kan gjøre sårene verre.

Som med fentanyl i sine tidlige år, unngår de fleste narkotikabrukere xylazine, men de kan ikke vite om det er i stoffene de kjøper.

I løpet av de siste to årene har de føderale instanser publisert tre feltrapporter som sporer spredningen av xylazine. Men så langt er det ingen nasjonal plan for hvordan man skal teste for stoffet og beskytte narkotikabrukere.

Fordi det beroligende middelet bare er godkjent for kyr, hester og andre store dyr, vet medisinske forskere svært lite om xylazines effekter på mennesker, og man har ikke identifisert noen motgift.

Toksikologi- og politirapporter indikerer at narkotikahandlere lovlig kjøper xylazine på nettet som en billig heroin og fentanyl-filler.

På landsbasis er beslag av xylazine nesten doblet mellom 2020 og 2021, ifølge Drug Enforcement Administration (DEA). Og bevis fra enkelte delstater indikerer at problemet har forverret seg i 2022. I Vermont økte antallet overdosedødsfall som involverte xylazine fra 29 i 2021 til 54 i de første 10 månedene av 2022.

Men ikke alle rettsmedisinere tester for xylazine, delvis fordi DEA ennå ikke har oppført det som et stoff som brukes av narkomane. Mange epidemiologer mener derfor at tallene er langt høyere.

Selv om xylazine ikke er et opioid, virker det på sentralnervesystemet på en lignende måte, og undertrykker hjerte- og lungefunksjoner – noe medisinske eksperter mener vil øke risikoen for overdosering, og motgiften narcan har ingen effekt.

Hardest rammet så langt har vært Connecticut, Maryland, Massachusetts, Pennsylvania, Rhode Island og Vermont, samt noen midtatlantiske byer, inkludert Philadelphia og New York City.

Bad TV på YouTube: Inside America’s Zombieland: Kensington-området i Philadelphia ser ut som en scene fra Walking Dead, hvor et skremmende ‘tranq’-stoff har gjort narkotikabrukere ute av stand til å gå.

Stoffet er 20 ganger sterkere enn fentanyl og har kommet til San Francisco.

Jacquie Berlin, som var med på å stifte Mother’s Against Drug Addiction and Deaths, forteller ABC 7 News i San Francisco at et nytt dødelig narkotisk stoff har dukket opp på gatene i San Francisco, og det vil presse tallene på overdoser enda høyere.

Berlin refererer til isotonitazen, også kjent som ISO, et syntetisk opioid som er minst 20 ganger sterkere enn fentanyl. Det illegale stoffet er en bekymring for Berlin, som har en sønn som har kjempet mot narkotikamisbruk i mer enn ti år.

Han fortalte henne at ISO er på gatene akkurat nå, og selv om han har holdt seg borte fra det, så inhalerte han litt ved et uhell, noe som kan være dødelig.

Som med fentanyl er den en filler for andre illegale stoffer, og DEA-laboratorier viser at det er blandet med heroin og fentanyl, samt presset inn i forfalskede reseptbelagte piller.

Matt Dorsey, som er leder for distrikt 6, sier han har hørt fra eksperter at ISO, det nye mer potente syntetiske opioidet, er enda mer vanedannende, sterkere og mer dødelig enn fentanyl, og det har kommet til San Francisco.

Fentanyl er fortsatt stoffet som er ansvarlig for overdoseringskrisen over hele USA, deriblant San Francisco, hvor 620 døde i 2022. 72 % av dødsfallene ble tilskrevet fentanyl.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp bøker fra Document Forlag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.